In burtica mamei: ce si cat gandeste fatul?


La 12 saptamani, bebelusul e la fel de constient ca un melc. La 17 are reflexele unei reptile si de-abia dupa saptamana 24 e capabil de gandire abstracta.


Te-ai gandit vreodata daca micutul din burtica este in vreo masura constient de propria existenta? Poate gandi, simti, visa? Ei bine, raspunsul este da. Insa nu le face pe toate din momentul conceptiei, ci treptat, odata cu evolutia intrauterina.

Potrivit cercetatorilor de la Imperial College din Londra, fetusii incep sa fie constienti odata cu intrarea in trimestrul trei de sarcina. Observatiile au fost facute pe nou-nascutii prematuri care, in preajma saptamanii 26, par sa fixeze anumite obiecte mai mult decat altele, cum ar fi fata mamei. Asta da un indiciu despre faptul ca sunt constienti de lucrurile dimprejur si pot face diferenta dintre importanta unora si a altora.

Fetusii, se arata in studiu, incep sa reactioneze la durere intre saptamanile 24-26. Responsabil pentru perceperea stimulilor pare sa fie sistemul nervos periferic care se uneste cu cortexul cerebral, regiunea din creier ce se ocupa de procesele mai complicate, ca memoria, atentia, gandurile, limbajul.

La sfarsitul trimestrului trei de sarcina, cand majoritatea gravidelor fac cunostinta cu bebelusul din burtica prin intermediul echografiei 3D, circuitul sau neuronal nu se deosebeste cu mult de cel al unui melc, e de parere David Edelman, cercetator la Neurosciences Institute din La Jolla, California.

Cu alte cuvinte, chiar daca te bucuri de miscarile vivace ale celui mic, ele nu au nicio legatura cu activitatea la nivel cerebral. Conexiunile intre neuronii maduvei spinarii si creier incep sa se formeze intre saptamanile 17-18 de sarcina, cand nivelul de constiinta al fatului atinge stadiul unei reptile. Asta inseamna ca reactioneaza la semnale luminoase si sonore, dar nu se poate angaja in procese de gandire abstracte.

Cum isi ocupa bebe timpul in burtica:

7 saptamani: incepe sa se miste

10 saptamani: respira si isi atinge fata cu manutele

11 saptamani: poate casca

12 saptamani: isi dezvolta reflexele de supt si inghitit

16 saptamani: isi misca ochisorii

19 saptamani: se retrage la stimuli durererosi

22-24 saptamani: raspunde la sunete

32 saptamani: alterneaza episoadele de somn cu cele de veghe

related posts

Modifică setările cookies