Top 10 lucruri ce nu trebuie spuse unei femei insarcinate


In general este bine sa te asiguri ca ceea ce spui celor din jur sa fie bine inteles si sa nu deranjeze. Oricat de buna prietena ti-ar fi, o femeie insarcinata este mult mai sensibila in aceasta perioada si apreciaza anumite situatii din jurul sau si chiar afirmatii, gesturi mult mai intens decat o facea inainte.


Oboseala, starea de nervozitate, emotia se suprapun peste surplusul hormonal, toata acestea transformand viitoarea mamica intr-o persoana extrem de sensibila.

Ai vrut tu sa ramai insarcinata?

Intrebarea este destul de suparatoare, iar a afla raspunsul nu poate avea absolut nicio relevanta pentru tine. Un copil este o minune, nu un accident.

Idee: Felicit-o si impartaseste-i bucuria!

Ai luat vreun tratament pentru stimularea fertilitatii?

Atunci cand este vorba de o femeie care are o sarcina multipla si eventual nu este foarte tanara, e posibil ca in spatele bucuriei determinate de maternitate sa stea tratamente complicate si un bagaj emotional delicat. E bine sa eviti riscul de a atinge vreo coarda sensibila.

Idee: Ai gemeni in familie?

Arati ca un balon

Este una dintre cele mai nepotrivite comparatii. Odata cu ultimul trimestru de sarcina se accentueaza si durerile de spate cauzate de cresterea abdomenului si schimbarea centrului de greutate. Intoarcerea sangelui prin vene este ingreunata, iar picioarele se umfla deseori. Nici somnul nu mai este odihnitor ca in primele luni. Renunta la astfel de comparatii chiar daca iti par haioase la prima vedere.

Idee: Cum te mai simti?

Pot sa pun mana pe burtica ta?

Este un gest pe care o femeie insarcinata il permite cu drag viitorului tatic sau cuiva foarte apropiat din familie. In rest, poate parea ciudata o astfel de cerinta. Burtica apartine mamicii, nu tuturor celor din jur.

Idee: Ce frumos arata casuta lui bebe!

I-ai ales un nume?

A alege numele viitorului copil nu este o sarcina atat de simpla pe cat poate parea unora. Taticul poate avea cateva idei, mamica alte preferinte. Este o sarcina dificila pentru amandoi. A aduce in discutie numele poate cateodata sa aprinda discutii divergente la care nu ai dori sa asisti sau sa le generezi.

Idee: Ati inceput deja sa va jucati cu variantele de nume?

Profita cat mai poti

Fie ca este vorba de timp liber, somn sau de alte activitati relaxante, statutul de mamica le va modifica cu siguranta. Asta nu inseamna ca s-a sfarsit cu odihna, cu plimbarea sau alta activitate preferata. La inceput poate fi un pic mai dificila adaptarea, insa nu este decat o chestiune de timp. Incurajeaza o mamica, nu o demoraliza afirmand ca un copil ii va schimba radical toate obiceiurile.

Idee: Vor aparea lucruri noi si minunate in viata ta. Merita!

Nu te hranesti cum trebuie

Singurul in masura sa sfatuiasca o viitoare mamica ce anume trebuie sa manance, cat si de ce sa se fereasca este medicul care ii urmareste sarcina. Daca la controalele regulate, acesta ii spune ca totul e in regula, pentru ea este suficient.

Idee:  Daca este la recomandarea medicului, alegerea ta este excelenta!

Toata sarcina m-am simtit rau

O femeie insarcinata, mai ales daca este la primul copil, nu are nevoie sa asculte povesti care sa-i induca o stare suplimentara de stres. Fiecare sarcina evolueaza in mod diferit. O mare importanta il are si psihicul. O viitoare mamica optimista ava trece mult mai usor peste toate inconvenientele.

Idee: Nu te ingrijora. Toate neplacerile sunt trecatoare!

La nastere am simtit ca ma rup in doua

Face partea din categoria “povestilor de groaza” care nu sunt deloc potrivite pentru o femeie insarcinata. Momentul nasterii se numara printre cele mai dese motive de stres, de aceea astfel de povestiri nu-si au rostul. Este adevarat ca exista si nasteri mai dificile, insa la fel de adevarat este si faptul ca exista la momentul actual multe metode de evitare a durerilor.

Idee: Eu am nascut mai greu, insa nu toate femeile trec prin asa ceva.

Anestezia epidurala este cea mai buna

Ceea ce a fost bine pentru tine, nu este obligatoriu sa fie si pentru altcineva. Decizia privind tipul de anestezie apartine in primul rand medicului care va discuta cu mamica despre ceea ce este potrivit in cazul ei.

Idee: Eu am facut anestezie epidurala din urmatoarele motive…

Poate ca fiind insarcinata te-ai confruntat cu tot felul de sfaturi “bune” sau ti s-au pus intrebari care te-au incomodat. Iti mai amintesti care dintre toate acestea te-au surprins intr-un mod anume?

related posts

Modifică setările cookies