5 mituri despre pilula contraceptiva


Doar 27% dintre romance folosesc pilula ca metoda contraceptiva. Restul, fie apeleaza la metodele clasice (prezervativ, metoda calendarului sau metoda coitului intrerupt), fie se lasa la voia intamplarii.


Si nu pentru ca nu au aflat despre contraceptie, ci pentru ca multe dintre ele nu se documenteaza suficient sau pentru ca dau crezare miturilor care au aparut de-a lungul timpului despre pilula contraceptiva.

De cand au fost descoperite si aprobate pilulele contraceptive, o multime pareri pro si contra au fost formulate in jurul folosirii lor si a efectelor pe care le pot genera. Unele sunt adevarate, altele sunt false.

1. Contraceptivele ingrasa

Acesta este printre cele mai cunoscute mituri despre pilule, dar nu este adevarat! Sunt unele cazuri in care femeile au luat in greutate o data cu inceperea tratamentului cu anticonceptionale, dar studiile au aratat ca acele kilograme in plus nu au o legatura directa cu pilulele.

Este adevarat ca estrogenul pe care il contin pilulele combinate poate da o senzatie de balonare, iar progesteronul poate creste apetitul, dar ingrasarea nu este unul din efectele lor.

De asemenea, unele femei pot sa se confrunte cu retentia de lichide cand iau pilule. Acest lucru se poate ameliora, iar medicul iti poate prescrie alt tip de contraceptive.

2. Trebuie sa faci o pauza din cand in cand

Nu exista niciun motiv intemeiat sa faci pauza in tratamentul cu pilule contraceptive daca nu ai probleme de sanatate. Daca acestea apar, medicul iti va indica probabil sa opresti administrarea, mai ales daca ai peste 35 de ani si esti fumatoare.

Pilulele sunt unele dintre cele mai eficiente metode de contraceptie, iar o pauza poate sa iti creasca riscul de a ramane insarcinata, daca ai o viata sexuala activa. Se poate sa se intample imediat ce ai oprit tratamentul.

Daca vrei sa incetezi administrarea lor, discuta cu un medic si afla mai multe despre celelalte metode de contraceptie, dar si despre schimbarile pe care organismul tau le poate suferi.

3. Folosirea indelungata a pilulelor poate afecta fertilitatea

Nu a fost demonstrata pana acum o legatura intre pilulele contraceptive si infertilitate. De obicei, fertilitatea unei femei revine in scurt timp dupa oprirea tratamentului, de aceea este important sa nu uiti sa le iei.

Unele femei pot sa ramana insarcinate mai greu dupa oprirea pilulelor, daca inainte de inceperea tratamentului au avut menstruatii neregulate.

4. Fumatoarele pot folosi fara restrictii pilulele contraceptive

Ar trebui sa fii sincera cu tine si cu medicul tau si sa ii spui daca fumezi. De obicei, fumatoarele care au peste 35 de ani au un risc mai mare de a suferi un atac vascular cerebral daca iau pilule contraceptive.

De asemenea, exista riscul aparitiei cheagurilor de sange. Medicul nu iti va indica sa iei pilule combinate in cazul in care faci parte din aceasta categorie. Chiar si asa, si fumatoarele pot folosi pilule pe baza de progesteron sub supravegherea medicului.

5. Femeile peste 35 de ani nu pot folosi pilula contraceptiva

O femeie sanatoasa, cu tensiune arteriala in valori normale, fara probleme cardiace sau de circulatie si care nu fumeaza poate folosi contraceptivele si dupa 35 de ani.

Medicul iti va evalua starea generala si va hotari ce pilule ti se potrivesc. In general, sunt recomandate cele cu doze mici de hormoni.

Multe femei aflate la pre menopauza, care au menstruatii abundente sau neregulate, sunt sfatuite de medic sa inceapa un tratament cu contraceptive.

Nu lua contraceptive dupa ureche si nici la sfatul celei mai bune prietene. Iti pot face mai mult rau decat bine. Daca te-ai hotarat ca nu vrei sa ramai insarcinata in perioada urmatoare, mergi la medic. Dupa un set de analize si o consultatie iti va indica metoda cea mai potrivita pentru tine.

Milioane de femei din toata lumea folosesc pilulele contraceptive. Pentru multe dintre ele, efectele sunt benefice. Pe langa prevenirea sarcinii, pot scapa si simptomele neplacute ale de sindromului premenstrual, durerile de la ovulatie sau durerile din timpul menstruatiei.

related posts

Modifică setările cookies