Ce sunt vergeturile si cum pot fi prevenite si tratate


Vergeturile sunt unele din cele mai inestetice si frecvente probleme cutanate. Multa vreme s-a crezut ca vergeturile reprezinta doar consecinta variatiilor de greutate, desi sunt multe exemple de femei care la nastere au variat 20-30 kg si nu au nici o vergetura, dar si fete de 16-20 de ani suple cu pielea plina de vergeturi. Iata ce ne recomanda Dr Viviana Iordache, Medic Specialist Dermatolog:


"Abia in ultimii ani s-a aflat ca vergeturile reprezinta o cuplare proasta pe receptorii Gonadotrofinei Corionice (de unde si asocierea mai frecventa cu sarcina) si ca orice modificare majora hormonala : boli ovariene, administrare de hormoni (inclusiv contraceptive) pot favoriza aparitia lor. De aceea, spre marea lor mirare baieti tineri care au facut exercitii si au luat suplimente pentru sala sunt plini de vergeturi pe brate, spate sau piept", spune dr Viviana Iordache.

Medical, vergetura este o ruptura profunda in straturile de elastina ale dermului profund. Ea se vede "prin piele" si nu poate fi tratata prin mijloace clasice : creme, lotiuni, impachetari, mezoterapie, peelinguri chimice sau lasere slabe.

Ca aparitie sunt doua tipuri de vergeturi :

1. Vergeturi crude, rosii, vinetii. Sunt recente, culoarea e data de proliferarea colagenului care mai lupta sa repare ruptura (ca la cicatrici). Reprezinta un semn bun , pot sa fie influentate cu tratamente laser de stimulare a colagenului.

2. Vergeturi albe, sidefii. Sunt vechi, arareori recente, colagenul a cedat si reprezinta o vergetura stabila, greu de influentat. Abia de cativa ani FDA-ul (in urma studiilor medicale), a aprobat radiofrecventa subablativa combinata sau nu, cu radiofrecventa cu laser ca singurul tratament cu rezultate bune pe vergeturi.

Intotdeauna a fost  o provocare pentru medici să trateze vergeturile. Astazi in clinicile de specialitate se trateaza vergeturile cu platforma eMax . Pretul unei sedinte este de 250 euro si sunt necesare 4 sedinte realizate la 4-6 saptamani.

Pentru prevenirea aparitiei vergeturilor hidratarea este importanta, o piele hidratată este mai elastică şi are o capacitate mai mare de regenerare. În ceea ce priveşte dieta, sunt indicate alimente bogate în proteine (ouă, lactate), zinc, vitamina A şi C (morcovi, citrice etc).

Folosirea de creme emoliente ar trebui să fie o rutină indispensabilă în timpul sarcinii şi chiar al creşterii (adolescenţă); acestea nu pot preveni în totalitate vergeturile, dar cresc tonusul şi elasticitatea cutanata.

De retinut! Cand observaţi ca apar vergeturi,  consultati cat mai repede un medic dermatolog. Cu cat tratamentul incepe mai devreme cu atat tratarea este mai rapida.

related posts

Modifică setările cookies