Trateaza corect refluxul gastroesofagian


Daca pentru bebelusul tau momentul mesei a devenit un chin, plange, este iritat si in ciuda tuturor eforturilor tale va elimina aproape tot ce a mancat, trebuie sa mergeti de urgenta la un consult medical. O parte dintre manifestarile refluxului [...]


Daca pentru bebelusul tau momentul mesei a devenit un chin, plange, este iritat si in ciuda tuturor eforturilor tale va elimina aproape tot ce a mancat, trebuie sa mergeti de urgenta la un consult medical.

O parte dintre manifestarile refluxului gastroesofagian se intalnesc in afectiuni in care tratamentul trebuie inceput cat mai repede:
- refluxul gastroesofagian, insotit de durere, voma si scadere in greutate este semnul bolii refluxului gastroesofagian
- stenoza pilorica, destul de rar intalnita, se manifesta tot prin eliminarea continutului gastric: sfincterul dintre stomac si duoden este ingustat si acumularea alimentelor forteaza astfel comunicarea cu esofagul (sfincterul cardia)

Ce analize sunt recomandate?

diagnosticul de reflux gastroesofagian normal la aceasta varsta va fi dat in urma unui simplu consult de rutina si a unei analize a manifestarilor bebelusului tau
• daca exista suspiciuni legate de prezenta unei cauze patologice ale refluxului, medicul specialist va recomanda o serie de analize specifice:
- analize de sange si urina: in cazul scaderii in greutate si a starilor dese de voma
- monitorizarea aciditatii (pH) la nivelul esofagului: continutul gastric, deosebit de acid poate leza mucoasa esofagului
- radiografie la nivelul gastro intestinal superior: pentru a se vedea daca exista obstructii la acest nivel
- endoscopie superioara: este analizat esofagul: inflamatii, ingustari. Aceasta analiza se face de regula sub anestezie generala.

Tratament

diagnosticul de reflux gastroesofagian normal, fara complicatii, cauzat de imaturitatea sfincterului dintre stomac si esofag NU necesita tratament. El va trece la varsta de 12-18 luni.
- hraneste-l putin si des. In pauze tine bebelusul in brate, cu capul pe umarul tau si maseaza-l usor pe spate de jos in sus pentru a-l ajuta sa elimine aerul din stomac.
- dupa ce a mancat, nu il culca pe spate. Tine-l in brate, in pozitie verticala.
- daca il hranesti cu biberonul, asigura-te ca orificiul prin care curge laptele nu este prea mare asa incat sa favorizeze si inghitirea aerului.
- daca medicul este de acord, incearca schimbarea formulei de lapte sau introducerea unei mici cantitati de cereale cu orez in alimentatia bebelusului.

medicamente ce scad aciditatea gastrica: daca aciditatea provocata de reflux este crescuta, medicul poate recomanda blocanti ai secretiei acide sau a pompei de protoni, folosite si la adult in tratarea aciditatii. Atentie!!! Deoarece aceasta medicatie implica riscuri de reactii secundare la copil, administrarea se face cu precautie si numai in situatii recomandate de medic.
chirurgical: in cazuri rare se procedeaza la ingustarea sfincterului cardia, asa incat mancarea acumulata in stomac sa nu revina in esofag. Se recomanda numai in cazuri grave de reflux gastroesofagian in care apar tulburari de respiratie si crestere.

Desi este greu ca o mamica sa ramana calma atunci cand bebelusul sau se chinuie cand e hranit, cuvintele cheie in acest caz sunt rabdare si vigilenta. Este bine sa nu insisti asupra inceperii unui tratament daca acesta nu este recomandat de catre medic.

Toate medicamentele pot provoca reactii adverse, mai ales la varste fragede. Frecvent refluxul dispare dupa varsta de un an. Pe de alta parte, orice modificare a starii generale a micutului tau, scaderea sau stagnarea greutatii impun un control imediat.

related posts

Modifică setările cookies