Iti este teama de durere? Uite 5 pozitii care iti vor usura travaliul


E timpul sa afli ca exista si alte pozitii decat cea clasica, intinsa pe spate, pentru a aduce pe lume un copilas. Stabileste cu medicul tau ce pozitie te avantajeaza mai mult si aplic-o in momentul nasterii. Stiintific, nu s-a [...]


E timpul sa afli ca exista si alte pozitii decat cea clasica, intinsa pe spate, pentru a aduce pe lume un copilas. Stabileste cu medicul tau ce pozitie te avantajeaza mai mult si aplic-o in momentul nasterii.

Stiintific, nu s-a descoperit inca pozitia ideala pentru nastere. Sunt insa cateva demne de luat in seama, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.

Iti recomandam sa exersezi acasa fiecare dintre pozitiile despre care vei citi mai departe, pentru a constata care e mai confortabila si mai practica pentru tine. Dar ai grija sa nu exersezi si impinsul, altfel te vei trezi cu un travaliu inainte de termen.

1. Pozitia in sezut

Avantajul principal al acestei pozitii este ca e confortabila pentru mama dar si pentru personalul medical care te asista la nastere. E si practica, pentru ca te vei putea ridica usor din pozitia sezut (folosita atunci cand incepi sa impingi in timpul contractiilor) pentru a putea merge sa te odihnesti intre contractii.

Un alt avantaj important este ca impingi inspre forta de gravitatie a pamantului. Dezavantajul poate fi ca, stand in sezut, ai putina libertate de miscare.

2. Pozitia intinsa pe-o parte

Stand in aceasta pozitie, nu trebuie decat sa te sprijini intr-un cot ca sa impingi, in timp ce asezi celalalt brat pe genunchiul usor indoit. Aceasta pozitie este indicata de obicei pentru gravidele cu dureri de spate.

Pentru ca nu impingi inspre forta de gravitatie, angajarea copilului pe canalul de nastere se poate face mai lent, ceea ce permite perineului sa se extinda in mod natural, fara sa se rupa. Problema este atrunci cand bebelusul vine prea lent, fiind astfel nevoita sa impingi mai mult decat daca ai sta in sezut.

3. Pozitia in maini si genunchi

Unele femei aleg in mod instinctual aceasta pozitie si o considera ideala. Poate fi insa dificil sa te misti din aceasta pozitie, buna pentru impins, in pozitia de odihna dintre doua contractii. Daca stii ca bebelusul este pozitionat transversal in uter, aceasta pozitie il poate ajuta sa se intoarca, astfel incat sa nu mai iasa cu spatele.

4. Pozitia pe vine

Din pacate, este cel mai dificil de asumat. Cand stai pe vine, orificiul pelvisului se deschide mult, perineul se se intinde, egalizeaza presiunea pe care capul bebelusului o exercita asupra vaginului si foloseste din plin gravitatia.

Aceasta este cea mai buna pozitie pentru impins, care te ajuta sa profiti la maximum de forta gravitatiei si de felul in care corpul tau reactioneaza. Inconveninetul consta in faptul ca nu confortabil sa stai pe vine pentru o perioada prea mare de timp.

5. Pozitia culcat pe spate

Pozitia in care gravida sta culcata pe spate, cu picioarele atarnand pe un suport special, este pozitia cea mai convenabila pentru echipa medicala care te asista. In acest fel medicii au acces usor la nivelul perineului, in cazul in care e nevoie de efectuarea unei epiziotomii (incizia perineului), de folosirea forcepsului sau a vacuumului.

Dezavantajul este ca majoritatea femeilor considera prea putin confortabila aceasta pozitie, libertatea de miscare este redusa si se impinge impotriva fortei de gravitatie.

In prezent, mai ales in clinicile private, exista posibilitatea de a decide impreuna cu medicul tau ce pozitie vei alege pentru nastere. Noi te sfatuim sa nu te pierzi cu firea si iti dorim nastere usoara!

related posts

Modifică setările cookies