3 categorii de activități distractive pentru copii, la grădiniță  


Jocurile structurate oferă celor mici un mod distractiv de a învăța, atât despre sine, cât și despre mediul în care trăiesc. De la grădiniță și până în gimnaziu, copiilor le place să se joace și să participe la activități de grup. 


Este firesc, așadar, ca grădinița să le propună celor mici o varietate de activități care să le consolideze abilitățile. Desigur, fiecare activitate trebuie să aibă în vedere vârsta copiilor participanți. Ce anume i-ar putea interesa? Rândurile de mai jos prezintă câteva idei. 

Motricitate distractivă

Activitățile pentru copiii de grădiniță ar trebui să includă meșteșuguri și alte îndeletniciri care nu sunt doar distractive și creative, ci reprezintă instrumente de învățare pas cu pas. Astfel, preșcolarii acumulează cunoștințe despre culori, forme, numere, scriere, urmărire, desen și alte abilități de bază. Prin utilizarea acestora, cei mici își dezvoltă imaginația, dexteritatea, motricitatea, echilibrul, viteza de reacție, și chiar capacitatea de a interacționa cu semenii.

Seturile de pictură sau desen reprezintă exemple edificatoare, precum și jocurile de construcții, lego, puzzle etc. De asemenea, în această categorie, pot fi incluse unele activități ce presupun participarea de grup. Spre exemplu, prin punerea în scenă a poveștii „Ridichea uriașă”, copiii vor înțelege mai bine cât de important este lucrul în echipă, atunci când nu pot reuși individual. 

Activități recreative în aer liber

Promovată de specialiști din varii domenii, mișcarea în natură este una dintre cele mai importante recomandări ale medicilor pediatri. În acest fel, fiecare copil beneficiază de o creștere sănătoasă. În cadrul unei grădinițe, activitățile în aer liber sunt un excelent stimul de socializare și coordonare. Curtea unei asemenea instituții ar trebuie să fie amenajată ca un mic parc de distracții, în care se găsesc elemente specifice: leagăne, tobogane, balansoare pentru copii, căsuțe, spații de joacă etc. Dinamismul și nevoia de interacțiune a celor mici își găsesc ușor condițiile optime de manifestare în aceste condiții. În plus, distracția crește în funcție de grupul care o întreține!

Muzică și dans

Prin joc, un copil își dezvoltă potențialul la nivel social, fizic, emoțional și cognitiv. Este, deci, un motiv mai mult decât suficient pentru a garanta preșcolarilor, indiferent de vârstă, posibilitatea de a-l experimenta. Considerată limbaj universal, muzica este un mijloc excelent prin care putem atinge aspecte complementare în dezvoltarea copiilor: comunicarea, interacțiunea, creativitatea, socializarea, etc. Atunci când muzicii i se asociază dansul sau orice formă de ritmicitate, atenția și implicarea celor mici sunt garantate. În prezent, propunerile pot varia, în funcție de caz–de la un laptop conectat la un sistem de proiecție, până la sisteme profesionale audio-video sau chiar instrumente potrivite utilizării la vârste mici. 

Mulți dintre pasionații de muzică sau dans și-au manifestat preferințele încă din copilărie, iar crearea unui mediu antrenant în grădiniță facilitează identificarea precoce a unor situații similare. Astfel de activități promovează, deopotrivă, abilități cognitive, emoționale, sociale, precum și abilități motorii complexe–dezvoltarea musculară, orientarea în spațiu, coordonarea, echilibrul etc.

Oricare ar fi scopul învățării, aceasta are mai mult șanse de reușită, în relația cu un copil, atunci când se face în mod distractiv. Interacțiunea cu jocurile permite copiilor să se dezvolte în mod natural, fără să-și dea seama că depun efort. Cu alte cuvinte, implicarea celor mici în jocuri variate, atractive și potrivite vârstei lor reprezintă un mod sigur de a le susține o creștere armonioasă. 

FOTO: PIQSELS


related posts

Modifică setările cookies