(P) 7 Beneficii ale Acidului Hialuronic


Acidul hialuronic este un ingredient natural al pielii, al organismului, descoperit în anul 1934 şi utilizat pentru prima oară în scop terapeutic în anul 1942, cu proprietăţi importante şi un rol deosebit în estetică şi în industria cosmetică. 

Tag-uri: #acid hialuronic

Acesta este inclus în prezent în formulele produselor de umplere folosite pe scară largă în medicină estetică. Este utilizat atât pentru uz extern, pentru a trata rănile, cât şi ca ingredient în medicamentele ce umezesc mucoasa nazală şi în produsele cosmetice cu rol hidratant. Acidul hialuronic este un ingredient ce stimulează formarea de colagen, având ca rezultat întinderea pielii şi formarea noilor celule de piele. 

Fiind cunoscut şi sub numele de “hialuronat” sau “Hyaluronan”, acidul hialuronic este o moleculă compusă în mare parte din zaharuri şi se regăseşte în mod normal în ţesutul conjunctiv al organismului şi în piele. Practic, acidul hialuronic se regasete în proporţie de 50% în piele, în mari concentraţii la nivelul ochilor şi la articulaţii. Producţia de acid hialuronic scade o dată cu înaintarea în vârstă, de aceea oamenii aleg să folosească produse sau tratamente cosmetice pentru a suplini acest neajuns.

Efectele benefice ale acidului hialuronic

Acidul hialuronic este un component important în organism cu multiple roluri, precum hidratarea pielii, creşterea rezistenţei şi elasticităţii pielii şi cicatrizarea leziunilor. De asemenea, acidul hialuronic nu numai că ajută la procesul de regenerare a pielii, când apar leziuni la nivel cutanat, ci şi accelerează procesul de cicatrizare şi regenerare, calmează inflamaţiile şi previne degradarea cartilajelor şi articulaţiilor.

În medicină, acidul hialuronic este folosit pentru a trata osteoporoza, graţie capacităţii de a lubrifia şi de a proteja articulaţiile şi cartilajele, dacă este administrat pe cale orală sau injectabil. Acidul hialuronic are rolul de a amortiza şocurile din articulaţii. La nivelul ochilor, acidul hialuronic este folosit în timpul transplanturilor de cornee sau pentru tratarea cataractei pentru că înlocuieşte fluidele naturale, astfel încât ochiul rămâne umed şi hidratat.

La nivelul pielii, acidul hialuronic se foloseşte pentru a trata leziunile şi arsurile, pentru că regenerează şi cicatrizează pielea. Este de mare folos şi în chirurgia otologică, fiind necesar pentru a accelera procesul de vindecare şi pentru a repara perforaţiile membranei timpanului. Nu în ultimul rând, acidul hialuronic tratează problemele respiratorii.

În cosmetică, acidul hialuronic este un ingredient foarte importante pentru creme, uleiuri, loţiuni şi pentru alte produse similare. Acesta hidratează şi menţine elasticitatea pielii, ajutând la hidratarea pielii, oferindu-i totodată fermitate şi elasticitate, reducând ridurile şi efectele îmbătrânirii. Având un deosebit rol hidratant, cremele cu acid hialuronic previn uscarea pielii şi o lasă strălucitoare şi hidratată.

Din punct de vedere estetic, acidul hialuronic este folosit şi pentru remodelarea feţei în tratamentele injectabile pentru remodelarea nasului, pomeţilor, bărbiei, dar şi liniei maxilarului şi pentru umplerea ridurilor. Aplicat pe piele, acidul hialuronic acţionează ca un atioxidant ce are rolul de a proteja împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi. Injectat, acidul hialuronic este folosit ca şi filler în augmentarea buzelor.

Noile studii în domeniu făcute pe acidul hialuronic îi demonstrează proprietăţile de reducere a simptomelor de reflux acid. Ceea ce înseamnă că toţi pacienţii care se confruntă cu regurgitarea alimentelor în gât, ce determina dureri la nivelul esofagului, pot folosi acidul hialuronic în procesul de recuperare. 

Se mai poate vorbi şi despre beneficiile pe care le oferă în susţinerea sănătăţii oaselor, deoarece acidul hialuronic contribuie la stoparea simptomelor osteoporozei.

Aşadar, cele mai importante beneficii ale acidului hialuronic includ amânarea îmbătrânirii premature, contribuţia la sinteza colagenului, estomparea liniilor fine de expresie şi oferirea luminozităţii pielii. Unele studii arată şi faptul că acidul hialuronic ar putea preveni durerile la nivelul vezicii urinare cauzate de cistita interstiţială. 

Efecte secundare şi precauţii în ceea ce priveşte acidul hialuronic

Acidul hialuronic este destul de sigur, fără efecte secundare, iar posibilitatea manifestării alergiilor este foarte mică. Efectele tratamentelor cu acid hialuronic asupra femeilor însărcinate sau care alăptează şi asupra copiilor nu au fost intens studiate, de aceea se recomandă evitarea acestora. În plus, persoanelor care suferă de cancer sau au cazuri de cancer în familie, nu le sunt recomandate tratamentele cu acid hialuronic.

Acidul hialuronic se regăseşte în orice celulă din organism, dar poate fi găsit şi sub formă de fiole, capsule, gel, crema sau injectabil, ori în alimente precum somon, hering, soia, cartilaje şi articulaţii de origine animală, rădăcinoase, ardei roşu, coriandru sau pătrunjel.

În cazul în care pacienţii urmează un tratament cu anticoagulante sau antiinflamatoare sau sunt alergici la acest acid, nu trebuie să opteze pentru aceste tratamente, care, chiar dacă sunt minim invazive, pot avea efecte adverse împreună cu unele medicamente anticoagulante, aspirină sau antiinflamatoare. În plus, pentru cei care optează pentru tratamentele injectabile cu acid hialuronic se recomandă evitarea duşurilor cu apă fierbinte, saunei, solarului şi masajul în zona injectată.

Rezultatele injecţiilor cu acid hialuronic în scop estetic au o durată aproximativă de un an, însă există şi posibilitatea ca organismul să degradeze acidul mai repede şi să fie necesară injectarea mai rapidă. De asemenea, pot apărea probleme în cazul în care cantitatea injectată este necorespunzătoare sau prea mare, precum reacţii alergice întârziate.

Fără doar şi poate, acidul hialuronic este un produs foarte important atât pentru frumuseţe, cât şi pentru sănătate, atât pentru femeile tinere cât şi pentru femeile trecute de prima tinereţe. 

related posts

Modifică setările cookies