(P) Care sunt avantajele și dezavantajele de a avea propria afacere?


Din dorința de a-și pune în practică ideile de afaceri sau presați de condițiile de angajare locale, tot mai mulți oameni aleg să își dezvolte propria companie.


De la distanță, ideea de a deveni antreprenor pare ușoară, însă înființarea unui business nu îți oferă numai beneficii. Ai nevoie de resurse financiare importante, motivație, un plan de bătaie excepțional, dedicare și perseverență. În calitate de șef te vei confrunta cu o mulțime de situații dificile și vor exista nenumărate lucruri care îți vor fura din frumusețea afacerii. Succesul nu se obține ușor, dar dacă te-ai decis să-ți lansezi o firmă, nu o face fără să iei în considerare aspectele pozitive și negative ale acestei decizii.

Iată câteva avantaje ale înființării propriei afaceri

1. Ești propriul tău șef

Cel mai bun lucru cu siguranță este faptul că poți lua deciziile așa cum îți dorești și ai șansa de a construi un business după propria viziune, fără să te mai preocupe aspectele legate de regulile și politicile biroului.

2. Efortul pe care îl depui are finalitate

Atunci când sunt banii tăi la mijloc, vei depune mai mult efort pentru a crește business-ul. Poți lua un împrumut online ca să-ți susții compania. Ai ocazia de a transforma orice idee genială în realitate și poți să crești valoarea unui bun pe care-l deții doar tu. Practic, vei clădi ceva doar al tău, spre deosebire de situația în care lucrezi pentru o firmă, iar meritele muncii tale revin altor persoane.

3. Îți oferă independență financiară

Recompensele financiare vor reprezenta un avantaj major dacă afacerea ta merge bine. Spre deosebire de un job, ai ocazia de a câștiga mai mulți bani dacă muncești ca să-ți asiguri un portofoliu de clienți și transformi afacerea într-una rentabilă. Te vei bucura de încasări semnificative dacă firma este bine pusă pe picioare și, chiar dacă o bună parte va reveni salariaților și investițiilor constante pentru dezvoltare, poți direcționa sume considerabile și către contul personal.

4. Nu ai un program fix

O afacere proprie îți oferă flexibilitate din punct de vedere temporal. Cu toate că depinde de specificul activității, ca antreprenor poți să îți faci programul așa cum îți dorești. Datorită tehnologiilor moderne ai posibilitatea de a lucra de oriunde, fără ca cineva să-ți ceară socoteală, iar afacerea și angajații îi poți supraveghea chiar și de la distanță.

5. Ai control total asupra relațiilor cu clienții

Atunci când ai propria afacere beneficiezi de libertatea de a alege cu cine vrei să lucrezi. În cazul unui job, trebuie să accepți colaborările cu firme sau persoane fizice impuse de șefi, iar acest fapt poate afecta productivitatea.

Află și ce dezavantaje presupune o afacere proprie

1. Timpul tău liber este limitat

Cu toate că ai posibilitatea de a-ți crea propriul program, timpul tău liber nu va fi la fel ca atunci când responsabilitățile cad pe umerii altora. Ești cea mai importantă persoană din companie, așa că trebuie să fii oricând la dispoziția angajaților sau a partenerilor de afaceri. Când deții o afacere vrei ca totul să fie perfect și ai tendința de a te suprasolicita, deoarece volumul de muncă este foarte mare.

2. Dacă greșești, tu trebuie să plătești

Controlul absolut pe toate planurile vine la pachet și cu o mare responsabilitate. Fiind persoana care ia deciziile, trebuie să îți asumi și orice repercusiune. Orice eroare înseamnă pierderi financiare pentru întreaga firmă, suportate de către tine, indiferent că este vorba despre greșelile tale sau cele ale angajaților.

3. Resursele financiare nu se obțin ușor

În calitate de manager, tu răspunzi de procurarea resurselor financiare, modul de utilizare a acestora și efectele obținute în cadrul afacerii. Finanțarea întreprinderii nu este deloc simplă, mai ales că în fiecare lună compania trebuie să aibă fonduri suficiente pentru plata salariilor, a utilităților sau a furnizorilor. Mai precis, banii vor fi principala problemă în derularea unei afaceri, de aceea fiecare amănunt trebuie analizat și gândit din toate punctele de vedere.

4. Cunoașterea detaliată a pieței

Inițierea unei afaceri pe cont propriu trebuie să se bazeze pe cunoașterea pieței pe care vei activa, a clienților, angajaților și partenerilor de afaceri. Acest aspect care derivă din rolul tău major în companie s-ar putea dovedi copleșitor și poate avea rezultate nefaste în adoptarea deciziilor strategice și tactice.

5. Vei încasa banii mai târziu

Îți vei plăti un salariu în fiecare lună știind că angajații tăi nu și-au luat banii sau nu ai fonduri suficiente pentru a reinvesti în afacere? Cu siguranță vei pune business-ul pe primul plan, iar dacă te-ai obișnuit ca la job să iei un salariu la o dată fixă, află că vor trece luni ori chiar ani până când vei putea obține o remunerație așa cum visezi.

Dat fiind contextul economic în care ne aflăm, decizia de a demara propria afacere trebuie să fie bine fundamentată, așa că, înainte de a te aventura într-o astfel de experiență ia în calcul toate elementele care favorizează sau condiționează succesul unei firme. 

related posts

Modifică setările cookies