(P) Ce poți face pentru tratarea obezității?


Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cazurile de obezitate s-au triplat din 1975 și până în prezent. Ultimele statistici din 2016 atestă că 650 de milioane de adulți, 340 de milioane de copii și adolescenți (5-19 ani) și 41 de milioane de copii sub 5 ani erau obezi în acel an. Iată ce este obezitatea, ce o cauzează și cum se poate trata.

Tag-uri:

Ce este obezitatea?

Obezitatea este o boală cronică caracterizată de un țesut adipos (grăsime) în exces, care nu afectează doar aspectul estetic, ci poate genera complicații grave asupra sănătății.

Din cauza faptului că este o boală cronică, obezitatea nu se vindecă, ci se ține sub control. Așadar, tratamentele acesteia sunt eficiente atât timp cât se adoptă un stil de viață sănătos pe durata întregii vieți. În caz contrar, kilogramele eliminate se pot întoarce cu ușurință. 

Obezitatea este definită de un indice de masă corporală (IMC) de peste 30 kg/m². Indicele de masă corporală reprezintă raportul dintre masa corporală (kg) și înălțime la pătrat (m²). 

Valorile IMC pentru adulți:

  • sub 18.5: subponderal (greutate prea mică);
  • 18.5-24.9: normoponderal (greutate normală);
  • 25-29.9: supraponderal (greutate în exces);
  • 30-34.9: obezitate gradul 1 (ușoară);
  • 35-39.9: obezitate gradul 2 (severă);
  • peste 40: obezitate gradul 3 (morbidă).

În cazul copiilor și adolescenților, IMC-ul se calculează pe baza curbelor de creștere de referință.

Obezitatea este o boală gravă care necesită tratament, deoarece poate genera complicații la orice nivel din organism. Obezitatea favorizează apariția bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat de tip 2, infertilității, problemelor menstruale, disfuncției erectile, anumitor cancere, afecțiunilor gastrointestinale, osteoartritei.

Cauzele obezității

Obezitatea apare de obicei din cauza unui dezechilibru între caloriile ingerate și caloriile consumate. Așadar, alimentația excesivă și nesănătoasă în combinație cu sedentarismul (lipsa de mișcare) este cea mai comună cauză a obezității. În aceeași măsură, obezitatea poate apărea și la persoanele care practică sport, însă care prezintă o alimentație dezechilibrată. 

În ceea ce privește obezitatea, alimentația dezechilibrată are la bază:

  • un consum excesiv de alimente bogate în calorii (fast-food, mezeluri, prăjituri, dulciuri, sucuri din comerț, prăjeli, produse intens procesate industrial, produse de patiserie);
  • un consum scăzut de alimente bogate nutritiv (fructe, legume, cereale integrale);
  • mese dezorganizate (mâncatul des și excesiv, mai ales la ore târzii).

De asemenea, obezitatea poate avea caracter genetic. Aceasta se poate transmite ereditar, prin anumite gene care afectează activitatea neurohormonala. Spre exemplu, la unele persoane cu obezitate genetică, poate lipsi leptina – hormonul sațietății. 

Metode de tratament

Tratamentul depinde de tipul de obezitate, dar și de gradul acesteia. În urma diagnosticului și investigațiilor medicale, echipa medicală va alege tratamentul potrivit. 

Dietă personalizată și sport

Inițial, obezitatea se tratează prin adoptarea unui regim alimentar și unui plan de exerciții fizice. Este important ca regimul alimentar să fie individualizat de un nutriționist. 

Se urmărește scăderea aportului caloric prin restricționarea alimentelor nesănătoase bogate în calorii (fast-food, dulciuri) și introducerea în dietă a alimentelor bogate nutritiv (cereale integrale, fructe, legume, uleiuri vegetale, pește, carne slabă), în porții potrivite.

Gustările nesănătoase (dulciuri snacks-uri) sunt înlocuite cu variante sănătoase (ex. fructe). Caloriile regimului sunt scăzute progresiv, astfel încât acesta să nu cunoască un eșec prin înfometarea pacientului.

Activitatea fizică include exerciții de tipul aerobic care sunt cele mai eficiente pentru arderea caloriilor. Se recomandă minim 150 de minute de efort fizic pe săptămână, însă rezultatele sunt mai bune la peste 300 de minute de efort pe săptămână.

Poți apela fie la serviciile unui antrenor personal, fie la clase de aerobic, pentru rezultate optime. Mersul pe jos, grădinăritul, activitățile casnice sunt, de asemenea, utile pentru scăderea în greutate.

Sportul și dieta sănătoasă trebuie să facă parte din stilul de viață chiar și după ce ai ajuns la greutatea dorită. Astfel, vei evita recâștigarea kilogramelor.

Tratament medicamentos

În unele cazuri, mai ales în cazurile de obezitate genetică, poate fi nevoie de administrarea unor medicamente. Acestea ajută la scăderea în greutate fie prin inhibarea absorbției unor nutrienți, fie prin modularea activității neurohormonale responsabile de mâncatul excesiv (reducerea apetitului, inducerea sațietății).  Aceste medicamente sunt prescrise de medic, dar nu înlocuiesc dieta și sportul.

Tratament chirurgical 

În cazurile mai complicate, atunci când este vorba de obezitate severă sau morbidă, alte boli asociate sau când celelalte tipuri de tratament nu au funcționat, se optează pentru chirurgia bariatrică. Chirurgia bariatrică trebuie asociată, de asemenea, cu un regim echilibrat și cu sportul regulat. 

Există mai multe tipuri de chirurgie bariatrică. Se urmărește fie micșorarea stomacului, fie ocolirea unor segmente ale tubului digestiv. În acest mod, aportul de alimente și absorbția intestinală sunt diminuate. 

Așadar, obezitatea este o boală cronică care poate fi ținută sub control prin dietă și sport.

related posts

Modifică setările cookies