(P) Tipuri de lapte praf - Care este cel mai bun pentru bebelușul tău?


După naștere, una dintre cele mai  importante preocupări ale unei proaspete mămici este hrănirea corectă a bebelușului.


Chiar dacă laptele matern este alimentul ideal pentru cel mic, atunci când alăptarea nu este posibilă există multe tipuri de lapte praf care reușesc cu succes să-l substituie.


Această clasificare are la bază mai multe criterii, menite să arate diferențele punctuale dintre formulele de lapte praf pentru bebeluși existente în comerț.
 
Formulă de lapte în funcție de vârsta bebelușului

Vârsta copilului este primul criteriu la care trebuie să te raportezi. Alegerea formulei potrivite pentru bebelușul tău ar trebui făcută împreună cu medicul pediatru, care cunoaște cel mai bine nevoile specifice ale copilului tău.
În funcție de vârstă, producătorii de formulă de lapte dozează atent conținutul nutrițional al produsului, ținând cont de nevoile și de etapa de dezvoltare a bebelușului.

Astfel, există următoarele tipuri de lapte praf:
Formula inițială - destinată bebelușilor alimentați încă de la naștere artificial, în exclusivitate sau în completare la laptele matern. Unii producători  au oferit o atenție specială copiilor născuți înainte de termen, dar și celor cu greutate sub medie, propunând variante care conțin substanțe nutritive necesare dezvoltării copilului.
Formula după 6 luni (sau, conform unor producători, după 4 luni) - este potrivită bebelușilor care au fost alăptați exclusiv la sân sau alternativ o perioadă, dar și celor care primesc formula ca supliment alimentar. Este mult mai sățioasă decât varianta de început, conține mai mulți nutrienți adecvați nevoilor diversificate ale bebelușului.
Formula după 12 luni - este, în general, o formulă de completare a alimentației bebelușului care are deja o dietă foarte diversificată. Este denumită și  formula de creștere și poate fi administrată copilului până la vârsta de 2 - 3 ani, având un aport semnificativ la dezvoltarea armonioasă a organismului.  
 

Lapte praf în funcție de consistență
Din punct de vedere al consistenței produsului, există trei tipuri de formulă de lapte:
Formulă lichidă concentrată, care se prepară prin diluarea cu apă;
Formulă solidă, care se prepară prin amestecarea cu apă; 
Formulă lichidă care poate fi folosită direct, fără o preparare în prealabil.
 
În funcție de compoziția formulei de lapte

Compozitia ideală a unei formule de lapte praf este una cât mai naturală, apropiată de cea a laptelui matern. Pornind de la această dorință a mămicilor, producătorii aduc în prim plan formule de calitate, îmbogățite cu tot felul de nutrienți care asigură o creștere la fel de sănătoasă ca în cazul bebelușilor alăptați. Astfel, formulele de lapte conțin:

Acizii grași - elemente importante în dezvoltarea creierului și a organismului, care scad riscul de boli cardiovasculare în perioada copilăriei.

Fierul - substanță esențială pentru creșterea sănătoasă a bebelușilor.
Probiotice și prebiotice - elemente foarte importante, care ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv al bebelușilor. Ele împiedică dezvoltarea unor bacterii dăunătoare, care ar putea genera diverse infecții. Cele mai cunoscute probiotice sunt Bifidobacterium și Lactobacillus, care pot preveni afecțiuni precum diareea infecțioasă sau dermatita atopică. Prebioticele sunt fibre favorizează absorbția calciului și previn constipația. 

Analizând substanțele din formulele de fapte, întâlnim în comerț 4 tipuri de lapte praf:

  • formulă pe bază de lapte de vacă
  • formulă pe bază de lapte de soia, care este recomandată bebelușilor cu intoleranță la lactoză
  • formulă hipoalergenică, special creată pentru bebelușii alergici la proteinele provenite din lapte sau din soia
  • formulă specială pentru copiii născuți prematur - sunt mai bogate în substanțe nutritive, care-i ajută pe cei mici să ia în greutate.

Formulele de lapte pot fi achiziționate de oriunde, atât timp cât sunt respectate cu strictețe condițiile de depozitare și transport precizate pe ambalaj. Producătorii de top acordă o mare importanță ambalajului, formula fiind stocată în cutii metalice închise etanș sau în pungi sigilate introduse în cutii de carton, pentru a evita contaminarea produsului.

Laptele praf pentru bebeluși poate fi cumpărat din farmacii, din magazine destinate bebelușilor sau chiar din hipermarketuri.
Alegerea potrivită a formulei de lapte pentru copilul tău trebuie făcută după o serie de analize și teste. Nu trebuie să fii reticentă dacă medicul îți recomandă mai multe mărci de produse.

Doar așa vei putea găsi varianta care este compatibilă în totalitate cu nevoile bebelușului tău. După ce o vei găsi, administrarea și prepararea corectă a acesteia vor pune bazele dezvoltării armonioase ale puiului tău.

Sursa foto: https://pixabay.com/

related posts

Modifică setările cookies