(P) Top 5 insule spaniole de la Marea Mediterană


Spania, datorită mărimii sale - a treia de pe continentul european, poziției sale geografice, moștenirii culturale, varietății și frumuseților peisajelor, precum și dezvoltării turismului din ultimele decenii, este una dintre principalele atracții de pe glob.

Tag-uri:

Anual, peste 15 milioane de vizitatori ajung în Spania pentru turismul cultural, culinar, sportiv sau de recreere.

Spania se poate mândri nu numai cu minunatele orașe și stațiuni continentale, ci și cu orașele și stațiunile insulare, mai ales că deține unele dintre cele mai mari și frumoase insule din Europa.

Cele mai multe dintre aceste frumuseți se află pe insulele din Marea Mediterană. Acestea sunt atracții de top pentru turiștii care doresc să petreacă un sejur de neuitat în stațiunile din văile lanțului muntos Serra de Tramuntana din Mallorca, în rezervațiile naturale incluse în patrimoniul UNESCO sau care beneficiază de protecție specială din partea autorităților, în golfurile izolate de masivele stâncoase sau pe insulele nelocuite.

1. Mallorca, perla Mediteranei

Este cea mai mare insulă din arhipelagul Mării Baleare, fiind socotită „perla Mediteranei” datorită infrastructurii și potențialului turistic, rod al împletirii armonioase dintre specificul obiceiurilor tradiționale, precum ceramica, sticlăria, sculptura în lemn, producerea de perle sintetice, cu tendințele moderne și cu cerințele tot mai mari ale turiștilor pentru o stațiune de lux.

Insula Mallorca este și cea mai populată insulă, având peste 500 de km de litoral, cu peste 70 de plaje cu nisip fin și stațiuni pentru toate vârstele.

Cele mai multe stațiuni se găsesc pe coasta sudică a insulei, printre care însăși capitala insulei - Palma de Mallorca. Centru istoric și turistic al insulei, Palma de Mallorca este un oraș de vis pentru pasionații de istorie, datorită monumentelor gotice, precum Catedrala, Palatul Almudaina, Lonja și Plaza Mayor, dar și pentru pasionații de sporturi nautice, acvatice, croaziere, ori pentru doritorii de relaxare pe plaja de nisip alb fin - Playa de Palma, cu o lungime de aproape 5 km și lată de 50 m, scăldată de apa cristalină a Mării Mediterane.

Alte plaje foarte căutate sunt Ca'n Pastilla, foarte aproape de capitala Palma, Cala Mayor, Palma Nova, Sant Agusti, Calvia, Cala de San Vicente, El Arenal, Magaluf.

Insula Mallorca are multe frumuseți pitorești în partea de nord, stațiunile din această zonă fiind preferatele celor care caută locuri mai izolate și liniștite, ascunse după păduri de pin în golfurile create de masivele stâncoase ale lanțului muntos Serra de Tramuntana.

Frumusețea acestei insule este dată și de satele care păstrează specificul tradițional, siturile și clădirile istorice, precum băile arabe, vechiul cartier evreu, Palatul Almudaina, castelul Bellver, biserici și mănăstiri, muzeul Mallorca.

2. Ibiza, locul interferențelor culturale

Este insula a doua ca mărime dintre Insulele Baleare, însă cu cea mai veche istorie, ceea ce face ca specificul ei cultural să fie o atracție pentru milioane de turiști.

Ocupat mai întâi de fenicieni, apoi de cartaginezi, romani, bizantini, arabi și creștini, cel mai vechi oraș al insulei - Dalt Vila -, datorită interferențelor culturale, a fost inclus în anul 1999 în patrimoniul mondial UNESCO, dimpreună cu așezarea feniciană de la Sa Caleta, necropolisul Puig des Molins, câmpiile subacvatice Posidonia Oceanica.

Ibiza, sau Eivissa în denumirea locală, este renumită și pentru alte monumente istorice unice, precum cel construit în cinstea piraților care au apărat insula; pentru capela subterană Santa Agnes, picturile din peșterile Sa Cova des Vi (Ses Fontanelles), Es Broll de Buscastell, Sa Punta des Moli; pentru peisajele impresionante, precum foarte cunoscuta locație Cala d’Hort, de unde se poate admira stânca Es Vedra; pentru câmpurile de sare Las Salinas dimpreună cu Playa de Salines, ori pentru stațiunile turistice, precum Playa d’en Bossa, Talamanca, Santa Eulalia, Sant Antoni cu plajele lor faimoase cu certificat Blue Flag.

În ultimele decenii, insula Ibiza este cunoscută mai ales pentru cluburile care adună cei mai cunoscuți DJ din lume. 

3. Menorca, insula cu cele mai multe plaje

Pe insula Menorca, turismul nu a prins avântul celorlalte insule, de aceea frumusețea ei constă, nu în stațiunile de lux, ci în peisajele naturale nealterate de acțiunea umană.

Menorca atrage foarte mulți turiști datorită numeroaselor plaje liniștite, al căror număr este cel mai mare dintre toate Insulele Baleare. Tot pe această insulă se păstrează vestigii arheologice preistorice cu megaliți, similare celor din Sardinia și Stonehenge, incluse în patrimoniul UNESCO.

Cel mai important oraș al insulei, de altfel și capitala, este Mao, iar cel mai important punct de atracție este Teatre Principal, deschis în 1829, prima operă din Spania, unde sunt găzduite spectacole sau festivaluri de muzică. Menorca cuprinde și alte orașe, precum Ciutadella, Placa del Born, fiecare purtând prin timp specificul său cultural. 

4. Formentera, liniștea plajelor izolate

Insula Formentera, alături de Ibiza, poartă denumirea de Insulele Pitiuse sau Insulele pinilor, însă, spre deosebire de Ibiza, Formentera este o locație preferată de cei care caută liniștea plajelor izolate, ori frumusețea drumețiilor prin satele pitorești, precum Cap de Barbaria.

Ca și pe celelalte insule, aici te vei putea bucura de prezența unor vestigii istorice, muzee și de priveliști impresionante, de plajele curate și cu nisip fin, scăldate de apele turcoaz ale Mediteranei, dar și de hoteluri de lux ce se regăsesc în San Francisco Javier, capitala insulei, Es Pujols, Platja Migjorn.

5. Cabrera, paradisul necunoscut

Este mai puțin cunoscută de turiști și mai puțin promovată, însă Cabrera este o altă insulă din Marea Mediterană care te va impresiona, datorită peisajelor naturale idilice ce se reflectă în apele turcoaz, ori a rezervației de floră și faună.

Alte puncte de interes pe această insulă constă în croazierele din jurul numeroaselor insule mai mici, ori practicarea sporturilor acvatice în apele cristaline din peștera Sa Punta de Cova Blava.

Alături de insulele Baleare din Marea Mediterană, Spania mai deține și arhipelagul Canare din Oceanul Pacific, o destinație la fel de căutată de turiști din întreaga lume, mai ales pentru o vacanta in Tenerife.

 Insulele spaniole din Marea Mediterană sunt locuri cu numeroase stațiuni foarte atractive, indiferent că vrei să ajungi acolo cu familia, în cuplu sau cu alte persoane iubitoare de soare, nisip fin, peisaje impresionante ori golfuri retrase după masive stâncoase și înconjurate de ape cristaline.

Fiecare sejur petrecut pe o asemenea insulă va fi un prilej potrivit pentru cunoașterea unor noi locuri și oameni, dar mai ales pentru multele amintiri frumoase pe care le vei avea.

related posts