23 de informații esențiale despre coronavirus pe care orice român trebuie să le știe


Pentru că este un virus nou, COVID-19 a reușit să creeze panică la nivel mondial. Rapiditatea cu care se răspândește este un motiv de îngrijorare, însă rata mortalității nu este atât de mare comparativ, de exemplu, cu cea a gripei sezoniere. Majoritatea celor infectați au simptome ușoare sau moderate, iar cele mai afectate sunt persoanele în vârstă. Iată 23 de informații esențiale despre coronavirus pe care orice roman trebuie să le știe:


1. Ce este coronavirus? Coronavirusurile sunt o familie de virusuri, care afectează deopotrivă oamenii și animalele, provocând infecții moderate, dar care uneori pot duce la pneumonie. Noul coronavirus - COVID-19 sau 2019-nCoV – reprezintă o tulpină de coronavirus care nu a mai fost identificată până acum.

2. După apariția COVID-19, există acum 7 coronavirusuri care pot afecta oamenii, iar dintre acestea cele mai cunoscute sunt SARS și MERS.

3. Care sunt simptomele coronavirsului? Febră, tuse, dificultăți de respirație, dureri musculare, dureri în gât, stări de vomă și diaree.

4. Nu există încă un vaccin pentru coronavirus, însă se lucrează intens la acest capitol. Cel mai probabil, vaccinul va fi gata peste un an, după estimările specialiștilor.

5. Nu există tratament specific pentru coronavirus, acesta tratandu-se simptomatic, dacă nu e vorba de un caz grav. Lista de medicamente poate include analgezice și antitermice. “Dacă apar cazuri complicate, atunci sigur că se instituie măsuri de terapie intensivă, dar nu este cazul unor astfel de măsuri", a explicat Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie.

6. Coronavirus nu se tratează cu antibiotice și nici cu antivirale.

7. În prezent, se crede că perioada de incubație poate ajunge până la 24-27 de zile, însă majoritatea celor infectați încep să arate simptome până în 14 zile.

8. Media de vârstă a pacienților care au fost infectați cu coronavirus se situează între 49 și 56 de ani.

9. Un bebeluș de numai 17 săptămâni este cel mai tânăr pacient care a învins temutul coronavirus. Acesta a luat infecția de la mama sa, diagnosticată cu Covid-19.

10. Cel mai în vârstă pacient care a biruit în lupta cu coronavirus e o femeie de 97 de ani, care a stat trei zile la terapie intensivă.

Citește restul informațiilor pe www.mamapentrudoi.ro. Află despre primul caz de corinavirus în România, cum se simte pacientul și cine trebuie să intre obligatoriu în carantină!

 

 

a mai scris și

Modifică setările cookies