Elena Cucicovschi răspunde problemelor sexuale și de cuplu: ”Creierului îi este frică de necunoscut”


Trainerul în feminitate Elena Cucicovschi ne învăță cum să ne redescoperim energia feminină într-o lume dominată de bărbați.


Diana: ”Cum poți să îți crești încrederea în tine? Există ceva practici concrete?”


Elena Cucicovschi răspunde: 

Astăzi vom continua  să discutăm despre încrederea în sine și cum o putem dezvolta. În primul rând vreau să menționez că încrederea în sine se măsoară doar prin acțiunile pe care le faci pentru tine însăți în viața de zi cu zi. Calitatea vieții tale arată nivelul de încredere în sine. Deciziile tale sunt suma  încrederii în tine însuți. 

Încrederea în sine la bărbați și femei diferă. De obicei, bărbații se apreciază mai mult decât femeile.  Cărui fapt se datorează acest lucru?  Femeile își subestimează aspectul fizic. Își canalizeză toată atenția asupra unui aspect de care nu sunt mulțumite, neglijând aspectele frumoase și se consumă o viață întreagă. Încrederea în sine la femeii de multe ori se clădește în jurul aspectelor de care ea nu este mulțumită. Acest fapt se datorează lipsei dragostei de sine de care am vorbit în articolele precedente.  Femeia care nu-și simte unicitatea mereu se va  compara cu copertele revistelor și va fi nemulțumită de ea însăși. Însă bărbații, în sinea lor gândesc că burta de la bere nu este atât de gravă în condițiile în care au un business care merge bine. 

Succesul în viețile noastre, absolut pe toate planurile, depinde 80% de nivelul de încredere în sine.  Dacă tu nu crezi în tine, nu vor crede nici cei din jur. Oamenii cred despre noi ceea ce credem noi înșine despre noi. Noi avem simțuri, intuiție și la nivel instinctiv citim informația energetică despre oameni.  

Îcrederea în sine se formează din 4 etape esențiale: pregătirea psihică (50%), pregătirea mintală, pregătirea practică și experiența. 

Ce înseamnă să fii pregătit psihic? Simplu - să elimini fricile. Frica este frâna vieții noastre. Cea mai mare frică care blochează încrederea în sine este frica de eșec, frica de a greși. Până nu vom accepta eșecul ca componentă a succesului, nu vom scăpa de această frică și nu vom ajunge la ultima etapă a încrederii de sine - experiența. Frica de a nu obține rezultat la fel blochează anumite acțiuni, ceea ce duce la lipsa de încredere în sine. În acest caz femeile sunt mai avantajate decât bărbații. Bărbații se încarcă de la rezultat, femeia se încarcă de la proces. Femeia niciodată nu ar trebui să se concentreze asupra rezultatului, doar asupra plăcerii pe care o primește de la proces. Frica de critică este punctul sensibil al femeilor care nu permite femeii să se manifeste sau chiar să-și trăiască viața. Aproape fiecare  femeie a avut în copilăria sa o persoană de care a fost criticată. Dacă femeia nu-și crește copila interioară pe parcursul vieții, transformând-o într-o femeie matura și asumată, ea va rămâne cu frica de a fi criticată. O femeie matură și asumată înțelege că viața ei este mai mult decât părerea celor din jur. Frica de refuz încurcă oamenii de a face afaceri, de a negocia. Și în acest caz am o veste bună pentru femei. Universul nu știe de Nu. Nu înseamnă - nu acum pentru o femeie. 

Frica de a părea penibilă la fel paralizează viața femeii și o lipsește de curaj. Frica de penibil este o frică foarte mare care se transmite genetic. Pe vremuri oamenii trăiau în triburi și dacă erai altfel decât ceilalți, păreai penibil și erai izgonit din tribul în care te aflai și nu puteai supraviețui de unul singur. În timp oamenii aparțineau unei clase sociale, unei comunități, unui sistem și doar 2% din toate vremurile nu au avut frica de a se diferenția sau a se afirma în calitate de lideri. Astăzi trăim alte vremuri. Avem libertate în exprimare, dreptul la opinie și la modă este autenticitatea. Păcat să nu folosim acest dar al vremurilor pentru dezvoltarea încrederii în sine. 

Etapa de bază a pregătirii psihice în formarea încrederii  este eliminarea acestor frici. Dacă treceți prin această etapă cu succes, 50% din problemă este deja rezolvată. Realitatea noastră este formată din convingerile noastre. Persoanele care nu au încredere în sine mereu vor fi convinse că cineva e mai bun, mai frumos, mai talentat. Adevărul vieții noastre se ascunde în ceea ce credem. Datoria noastră este să ne convingem pe noi înșine de faptul că suntem în stare, să transformăm convingerile limitative în unele pozitive. Omul nu poate simți neîncredere în sine în toate aspectele vieții. El simte neîncredere într-o anumită arie de activitate, acolo unde este focusat în momentul de față. Femeia poate simți neîncredere în relaționarea cu bărbații, dar în același timp  crede că este cea mai bună bucătăreasă. Următorul pas în pregătirea psihică este să identificăm concret sfera în care nu simțim încredere. Nu mai putem spune la general: «nu am încredere în mine», de astăzi definim concret neîncredea: «nu am încredere în mine în vânzări, în relaționarea cu bărbații, în comunicare», altfel vom proiecta neîncrederea peste tot. Identificăm fiecare domeniu de activitate în care avem nevoie de amplificarea încrederii și lucrăm pe rând la fiecare. Nu poți dezvolta încrederea simultan în mai multe domenii. 

Următoarea etapă a pregătirii psihice este să înțelegem adevărul despre concurenți. Oamenii care nu au încredere în sine cred că concurenților li să dă totul ușor, că aceștia au totală încredere în sine, că nu au frici și emoții. Nu este adevărat! Fiecare are emoțiile și fricile sale. Oamenii de succes nu sunt roboți. 

Una din etapele importante a pregătirii psihice este viitorul. De foarte multe ori ne concentrăm pe un singur evenimet important care urmează și toată viața se învârte în jurul lui. Nu vedem viitorul peste o zi, două, trei după eveniment. Trăim cu sentimentul de parcă asta ar fi ultimul eveniment din viață, după care nu mai există nimic. Personal, când am început să organizez eveniente de sute de persoane, chiar nu aveam experiență și nici încredere, doar dorință uriașă. M-a ajutat mult în timpul pregătirilor să-mi imaginez viața mea peste 5 zile după eveniment. Asta mă făcea să fiu relaxată și să înțeleg că există viață și după eveniment, indiferent de rezultat. Dacă te concentrezi asupra aspectelor negative care se pot întâmpla, asta va da naștere la frici și neîncredere. Să nu lăsăm impresia creierului nostru că acest eveniment este ultimul moment al vieții și anume din acest motiv este important să ne concentrăm nu pe momentul în sine, ci pe ceea ce se va întâmpla mai departe. 

Ultima etapă a pregătirii psihice este aspectul exterior. Chiar dacă nu ai întâlnire fizică și vorbești doar la telefon, trebuie să arăți impecabil. Aspectul îngrijit, aroma personală, accesorizarea ținutei îți ridică mult încrederea în sine. Acestea ar fi etapele principale al pregătirii psihice în dezvoltarea încrederii în sine.

Pregătirea mintală înseamnă să dai creierului tău informație bine structurată despre acest subiect. Creierului îi este frică de necunoscut.  Creierul trebuie să înțeleagă clar ce are de făcut și cum trebuie să reacționeze și ce strategie să adopte. Puteți chiar să vă imaginați anumite situații și cum veți reacționa prin prisma încrederii în sine. 

Pregătirea practică este atunci când prin acțiuni concrete, exerciții, practici îți ridici încrederea în sine. Acest proces este individual, nu cred că există o rețetă valabilă pentru toată lumea. Găsește-ți setul tău de exerciții pe care le vei face cu plăcere. Da, de la început dezvoltarea personală și corecția personalității  începe din voință, apoi vei începe să faci totul din plăcere, satisfacție și dragoste de sine. Pe mine mă ajută mult să-mi notez la finalul zilei 3 lucruri pentru care astăzi mă iubesc  și trei lucruri pentru care mă respect. În felul ăsta mă concentrez asupra lucrurilor reușite, în loc să fiu axată pe lucrurile mai puțin plăcute.Cum a spus Napoleon Bonaparte: «Victoriile personale trebuiesc enumerate, chiar și cele mai mici». 

Ultimul aspect al creșterii încrederii în sine ar fi experiența.Te poți numi profesionostă într-un domeniu doar după 5 ani de activitate. Neîncrederea poate fi afectată și de experiențe neplăcute. Dacă persoana a trăit o experiență în care a simțit emoții negative, ea va avea amintiri neplăcute și instinctiv va dori se evite situațiile asemănătoare. Este important ca fiecare experiență să fie înzestrată de noi cu emoții pozitive. Cu cât mai multe lucruri frumoase ții minte despre o experiență, cu atât mai mult ți-o dorești iar și iar. 

Când îți dai seama că ai încredre în tine? Atunci când te poți numi autoarea propriei vieți. 

Foto: Shutterstock

Viata Bate Vlogul - Sezonul 2. Emil Rengle si cei 13 vloggeri lanseaza videoclipul piesei Viata Bate Vlogul

 

a mai scris și

Modifică setările cookies