Interzicerea avortului, între dreptul la viață al fătului și emanciparea femeii


Societatea americană este divizată din nou, de data aceasta din cauza hotărârii Curții Supreme de Justiție de a anula dreptul constituțional al femeilor de a face avort. Întreruperile de sarcină sunt interzise, însă, în multe state ale lumii, iar una dintre cele mai restrictive legislații aparține unei țări din Uniunea Europeană.


Multe state americane au adoptat deja decizia Curții Supreme și au interzis avorturile, indiferent de motivul invocat de femeile aflate în situația unei sarcini nedorite. Anularea dreptului constituțional la avort va deschide o nouă Cutie a Pandorei, fiindcă niciodată o interdicție nu a dus la eliminarea unui fenomen care se voia suprimat.

E de așteptat ca numărul avorturilor clandestine, turismul medical și intervențiile neautorizate să crească, punând în pericol și mai mult sănătatea și viețile femeilor de pe continentul nord-american.

Dacă este ceva de blamat la această decizie a Curții Supreme este că nu face diferență între sarcinile accidentale și cele rezultate în urma unui viol sau incest. Toate femeile care au trecut de a șasea săptămână de sarcină sunt obligate să păstreze pruncii, chiar dacă vor da naștere unor copii cu malformații sau își riscă propriile vieți în proces. Este o lovitură grea pe care o primesc femeile din SUA, care au câștigat în 1973 dreptul de a decide pentru ele în cazul unei sarcini.

Totuși, SUA nu este singura țară care are legi restrictive în ceea ce privește întreruperile de sarcină. O țară din Uniunea Europeană are cele mai crunte legi referitoare la avort, iar încălcarea lor atrage după sine o pedeapsă cu închisoarea de la 18 luni la trei ani.

Descoperă pe www.danbrumar.ro ce state din lume au interzis avortul, ce spune Biserica despre întreruperea de sarcină și care sunt cele mai permisive țări la acest capitol!   

Foto: MART PRODUCTION/Pexels.com

a mai scris și

Modifică setările cookies