Stare de urgență. Care sunt documentele de identitate care își prelungesc valabilitatea


Conform Ordonanței Militare 3 din 24 martie 2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19, documentele de identitate și alte documente personale își prelungesc valabilitatea pe toată durata stării de urgență. 


Există și excepții de la regulă, iar în cazul acelora trebuie să urmați procedurile consacrate de înnoire a lor.

În primul rând trebuie să știți că starea de urgență a fost dispusă de președintele României, prin decret, la data de 16 martie 2020, cu durata de 30 de zile. Teoretic, starea de urgență se termină la 16 aprilie, însă în acest moment autoritățile române analizează posibilitatea prelungirii acesteia cu încă o lună. Motivul? Vârful epidemiei de coronavirus în România va fi atins la finalul lunii aprilie 2020, când se așteaptă între 10.000 și 15.000 de cazuri confirmate de Covid-19.

Pe toată durata stării de urgență, multe documente personale își prelungesc valabiliatea. Haideți să vedem care sunt acelea, dar și care sunt documentele pe care nu trebuie să le lăsați să expire.

Documentele de identitate

Cărțile de identitate, cărțile de identitate provizorie, mențiunile de stabilire a reședinței emise și prelucrate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) și de serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor sunt valabile pe teritoriul României în timpul stării de urgență, chiar dacă au expirat. Posesorii lor sunt obligați să le preschimbe în cel mult 90 de zile de la încetarea stării de urgență.

Ce se întâmplă cu asigurarea RCA, inspecția tehnică periodică (ITP), pașaportul și alte documente aflați pe www.danbrumar.ro

Foto: Shutterstock

a mai scris și

Modifică setările cookies