4 specii de pești pe care ar trebui să le incluzi mai des în alimentație


Este cunoscut faptul că peștele este un aliment bogat în substanțe nutritive, benefice pentru corp și creier. Nutriționiștii recomandă un consum săptămânal de pește de două-trei porții și varierea tipurilor lor, pentru a evita o eventuală intoxicație cu mercur. Dacă vrei să incluzi mai mult pește în dietă, iată ce specii ai putea să alegi pentru un prânz lejer ori o cină delicioasă. 


Somonul sălbatic 

Somonul a devenit un pește extrem de popular pe masa românilor. Un somon la cuptor sau la grătar, alături de o garnitură de orez brun și o salată sau legume mediteraneene este potrivit pentru un prânz lejer și se prepară și foarte repede. Indiferent că este congelat sau proaspăt, alege mai degrabă un somon sălbatic, de exemplu de Pacific, care conține mai puține metale și substanțe chimice decât cel din crescătorii. Somonul conține o cantitate mare de vitamina D, care favorizează absorbția calciului, întărind oasele, și de  seleniu, benefic pentru metabolism, acizi grași Omega-3, care sunt grăsimi sănătoase ce protejează de boli cardiovasculare, și vitamina B12, necesară creierului. Cu o porție de 150 de grame de somon, nevoile săptămânale de Omega-3 sunt acoperite. Acești acizi grași au și efect antiinflamator, fiind utili împotriva osteoartritei, astmului, psoriazisului și altor boli. 

Sardinele

Indiferent că sunt proaspete sau conservate, în ulei, apă sau suc de roșii, sărate sau afumate, sardinele sunt un aliment nutritiv și ieftin, care se găsește în aproape toate magazinele. Principalul beneficiu este conținutul ridicat de calciu, un mineral prezent în oasele lor, necesar menținerii sănătății scheletului. O porție de sardine poate asigura aproximativ 40% din aportul zilnic recomandat de calciu. Persoanele care nu pot consuma lactate vor găsi o sursă excelentă de calciu în sardinele consumate cu tot cu oase. De asemenea, ca și somonul, sardinele sunt bogate în mod natural în vitamina D, atât de necesară mai ales în sezonul rece, când soarele stă de cele mai multe ori ascuns după nori. În salate ori pe o felie de pâine crocantă, cu maioneză și un sos iute, sardinele sunt potrivite pentru o masă principală sau o gustare. 

Heringul

Heringul este unul dintre cei mai pescuiți pești din lume. Este bogat în vitaminele B, A și D, seleniu, un puternic antioxidant și un mineral necesar bunei funcționări a tiroidei, și, bineînțeles, acizi grași Omega-3. Conținutul mare de fosfor face din hering un aliment esențial pentru formarea și menținerea sănătății oaselor și a dinților. În stare proaspătă, are un gust care amintește de sardinele prezentate mai sus, putând sta la baza unor rețete sănătoase și delicioase, de la cele mai simple, la cele mai rafinate. Heringul proaspăt poate fi preparat prăjit în unt ori la cuptor, pe un strat de cartofi și felii de lămâie, la abur sau umplut ori cu diverse legume. Cel sărat și cel afumat pot sta la baza unor pateuri, în amestec cu smântână și verdețuri, ori în salate.

Păstrăvul 

Păstrăvul este un pește gustos, de apă dulce, care are o textură fragedă și un gust fin, de care până și copiii se bucură. Păstrăvul este o sursă excelentă de acizi grași Omega-3, de vitamine B și de proteine esențiale pentru întărirea organismului prin interacțiunea lor cu celulele. Aminoacizii din carne sunt implicați, printre altele, în compoziția țesuturilor, a fibrelor musculare și în procesul de reînnoire celulară a organelor. De asemenea, este un pește care poate reduce pofta de mâncare, contribuind la menținerea unei greutăți optime. Sălbatic sau de crescătorie, păstrăvul poate fi pus în valoare în diferite moduri în meniu. Poate fi preparat la grătar sau în folie de copt, la tigaie și asociat cu o mămăliguță și un sos de usturoi, dar și cu legume mediteraneene. Păstrăvul se asociază foarte bine cu lămâia și ierburi precum mărarul, cimbrul și pătrunjelul. 

Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, fiind o sursă excelentă de vitamine, minerale și Omega-3. Include speciile de mai sus mai des în dietă, iar organismul îți va mulțumi. 

Sursa foto: Unsplash

related posts

Modifică setările cookies