Beneficiile incredibile ale spanacului


Spanacul (Spinacia oleracea) este o plantă perenă comestibilă (legumă), prezentă mai ales în grădini, uneori și pe terenuri necultivate. Erbacee legumicolă, spanacul provine din Orient. În secolul al XII-lea, s-a răspândit în întreaga Europă și este considerat una dintre cele mai sănătoase plante.

Tag-uri:

Cel mai faimos mit construit în jurul acestei plante spune că spanacul este sursa super-puterii lui Popeye Marinarul.  

Spanacul se cultivă în sezonul de primăvară (martie - iunie) și este binecunoscut pentru calitățile sale nutriționale. A fost întotdeauna considerat o plantă cu abilități remarcabile de a restabili energia, de a crește vitalitatea și de a îmbunătăți calitatea sângelui. 

În primul rând, spanacul este bogat în fier. Fierul joacă un rol central în funcția celulelor roșii din sânge, care contribuie la transportul oxigenului în organism, la producerea de energie și la sinteza ADN. 

Spanacul este, de asemenea, o excelentă sursă de vitamina K, vitamina A, vitamina C si acid folic, precum și o bună sursă de mangan, magneziu, fier și vitamina B2. 

Vitamina K este importantă pentru menținerea sănătății oaselor și  sunt puține legume mai bogate în vitamina K decât spanacul. 

O porție de 100g de spanac conține:

 25 de calorii

2,8 g proteine

0,8 g de grăsime

1,6 g carbohidrați

2,8g fibră

Nu fiți timizi cu porțiile când gătiți spanacul! Conținutul său ridicat de apă înseamnă că aproximativ un sfert din cantitatea de spanac va dispărea atunci când este gătit.

Culoarea verde închis a frunzelor de spanac indică faptul că această plantă conține niveluri ridicate de clorofilă și carotenoide care ne mențin sănătatea (beta-caroten, luteină și zeaxantină). Aceste substanțe fitochimice au proprietăți antiinflamatorii și anti-canceroase și sunt deosebit de importante pentru o vedere sănătoasă a ochilor, ajutând la prevenirea degenerării maculare și a cataractei.

Cum alegem și cum depozităm spanacul 

Spanacul verde ar trebui să fie de culoare verde mediu până la foarte închis, cu aspect proaspăt. Acesta ar trebui să fie depozitat în frigider, unde va păstra timp de aproximativ patru zile. Nu spălați spanacul înainte de depozitare, deoarece umiditatea îi va schimba textura.

related posts

Modifică setările cookies