Cele mai frecvente greșeli pe care le faci când gătești paste. De aceea nu au gustul care trebuie


Românii iubesc pastele, însă de cele mai multe ori susțin că cele mai bune pe care le-au mâncat vreodată sunt la restaurant. Dacă nu ți-au ieșit ca la carte, posibil să fi greșit pe undeva. 


Cele  mai frecvente greșeli pe care le faci când gătești paste pot fi ușor îndreptate. Nu trebuie să fii chef sau bucătăreasă la restaurant italian. Ține minte că totul se învârte în jurul timpului de fierbere, calității sosului și cantității de sare! Ești gata? Iată ce ai de făcut!

Dacă ai ocazia să întrebi un bucătar, acesta îți va spune că poți da chix cu niște paste banale până să ajungi la prepararea sosului. Una dintre greșelile comune se referă la folosirea în exces a sării sau ignorarea ei.

Pui prea multă sare în oală. Sau prea puțină

Pastele se pun la fiert după ce apa dă în clocot, însă înainte de acest proces, apa se sărează. Dacă te-ai întrebat de ce se întâmplă acest lucru, ai bine află că sarea adăugată în apa în care urmează să fiarbă pastele dă un plus de gust preparatului tău. Bucătarii folosesc cel mai adesea sare cu granulație mare (grunjoasă), care nu a ajuns încă să fie rafintă. Deși nu este o regulă scrisă în bucătărie, la trei litri de apă clocotită ar da bine cam 2-3 lingurițe de sare grunjoasă. Nu mai mult, nu mai puțin. 

Adaugi sare în exces în pastele proaspete

Când prepari propriile paste, în casă, e bine să sărezi aluatul, nu să pui sare în apa în care urmezi să fierbi pastele. Când adaugi sare în timpul procesului de preparare a pastelor proaspete poți controla mai bine aromele produsului final, spune bucătarul italian Albert di Meglio, citat de today.com.

Torni sosul peste paste

Fie că gătești carbonara, bolognese sau orice paste cu sos, faci o greșeală mare dacă le prepari separat. De cele mai multe ori, gospodinele fierb pastele într-o oală și prepară sosul în alta. La final, toarnă sosul peste paste, în farfurie. Greșit, spun meșterii bucătari ai gastronomiei italiene! 

Chiar dacă pui pastele la fiert într-o oală separată, ele trebuie turnate în oala cu sos și fierte câteva minute împreună cu acesta, pentru contopirea tuturor aromelor și condimentelor. Pastele proaspete au nevoie de circa 3-4 minute pentru a absorbi toate aromele sosului.

Arunci apa în care ai fiert pastele

Pe vremuri, când ceaiul abia intrase în Marea Britanie din India, gospodinele din Imperiu au avut o mare problemă cu această nouă plantă. Istoria a consemnat că primele ceaiuri făcute vreodată pe teritoriu britanic au fost un fiasco total: femeile fierbeau frunzele aromate, aruncau apa, după care mâncau cu pâine buruienile opărite. A durat ceva până au înțeles care era, de fapt, comoara.

Cam același lucru facem acum cu apa în care fierbem pastele. Ea nu se aruncă, fiindcă este plină de savoare, e sărată și poate fi folosită la prepararea sosurilor pentru paste. Totodată, apa de la paste poate fi un bun agent de îngroșare pentru sosurile care însoțesc acest preparat atât de îndrăgit de români.

  • Cele mai frecvente greșeli pe care le faci când gătești paste. De aceea nu au gustul care trebuie

related posts

Modifică setările cookies