Masa de Crăciun: patru garnituri gustoase pentru friptură


Multă lume răsfoiește site-uri, cărți de bucate, caietul de rețete al familiei pentru a găsi cea mai savuroasă rețetă pentru friptura de Crăciun, fie ea de porc, vită, pasăre ori vânat. Dar care sunt cele mai potrivite și gustoase garnituri care ar trebui să însoțească friptura?


Există foarte multe preparate care pot sta cu cinste pe masa de Crăciun, alături de platoul cu friptură, salate și/sau murături. Iată mai jos patru garnituri grozave pentru carnea pe care o vei servi la masa de Crăciun. 

Păstârnac copt cu miere

O garnitură foarte aromată, care poate fi servită direct în vasul de copt. Pentru variație, combină păstârnacul cu dovleac și cartofi ori cu mere. Servește alături de o friptură de curcan, pui sau porc.

Ingrediente:

  • 1 kg păstârnac
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță coriandru măcinat
  • 1 lingură chimen măcinat
  • 3 linguri de miere 
  • Piper proaspăt măcinat
  • Sare
  • 1 lingură pătrunjel verde tocat

Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 210° C. Curăță păstârnacul, spală-l și taie-l pe lungime în bucăți potrivite. Usucă bucățile cu prosoape de hârtie, pune-le într-un castron mare și adaugă restul ingredientelor. Amestecă bine totul, apoi pune păstârnacul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Întinde păstârnacul într-un singur strat, astfel încât gătirea să fie uniformă. Coace timp de 20 de minute și servește fierbinte. 

Piure de cartofi aromatizat cu trufe

Pentru această garnitură, dacă prețul trufelor ți se pare prea mare, folosește un ulei aromatizat cu trufe. Servește acest piure cu un muschi de vita la tigaie, vânat sau carne de pasăre.

Ingrediente:

  • 4 cartofi mari 
  • 1 lingură ulei de măsline cu trufe
  • Flori de sare
  • Piper negru proaspăt măcinat
  • 1 crenguță de cimbru

Mod de preparare: Fierbe cartofii în coajă, în multă apă, cu sare și cimbru. După ce s-au înmuiat, scurge cartofii de apă, curăță-i și pune-i într-un castron mare de salată. Adaugă sare, piper și uleiul de măsline cu trufe. Pasează cu o furculiță pentru a obține un piure cu bucăți mari de cartofi în el. Servește fierbinte, stropit cu ulei cu trufe, alături de friptură și o salată de verdețuri cu vinegretă. 

Varză de Bruxelles sotată cu bacon

Varza de Bruxelles tăiată bucăți și sotată, eventual cu bacon, este o garnitură potrivită pentru carnea de pasăre sau friptura de porc. 

Ingrediente:

  • 1 kg varză de Bruxelles
  • 100 g bacon
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 30 g unt
  • Sare
  • Piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare: Curăță varza de frunzele exterioare, eventual tai-o în jumătate, dacă este mai mare. Gătește-o în apă clocotită cu sare, timp de cinci minute, apoi scurge apa. Între timp, taie baconul bucățele mici și rumenește-l într-o cratiță, în ulei. Adaugă verzele, untul, sare și piper și servește imediat. Poți să elimini din rețetă baconul și să îl înlocuiești cu migdale prăjite.

Cartofi acordeon la cuptor

O variație excelentă la clasicii cartofi la cuptor. Taie cartofii felii subțiri, fără a merge până la capăt, umple-i cu ingredientele preferate (brânză, șuncă, usturoi și ierburi) și dă-i la cuptor. Servește cu pește, friptură de vită sau pasăre. 

Ingrediente: 

  • 4 cartofi mari
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie mică sau 2 cepe verzi
  • 50 g brânză proaspătă de capră 
  • 50 g brânză cheddar
  • 10 roșii cherry
  • 1 mână mare de spanac proaspăt

Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 200° C. Spală cartofii, pune-i pe un tocător și taie felii de doi centimetri, fără a merge cu cuțitul până la capătul de jos. Pune cartofii în tavă pe foaie de copt, stropește-i cu ulei și presară-i cu sare. Coace aproximativ 40 de minute, până când devin fragezi. Între timp, spală și taie cubulețe mici legumele și brânza. Scoate cartofii din cuptor și pune legumele și brânza în golurile formate. Mai coace timp de cel mult zece minute, până se topește brânza. 

Rețetele de mai sus sunt accesibile și ușor de făcut și sunt potrivite ca garnitură pentru friptură, indiferent că ai conceput un meniu de Crăciun original sau tradițional. Oaspeții se vor simți cu siguranță răsfățați!

Sursa foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies