(P) Vodka sau Gin - ce ar alege un degustător rafinat?


Vodka și ginul sunt două dintre cele mai populare băuturi spirtoase, având o serie de lucruri în comun, dar și multe particularități care le diferențiază.

Tag-uri: #Vodka #Gin

Un degustător cu adevărat rafinat știe să aprecieze calitățile oricărei băuturi care îi pică în mână, iar din acest motiv, îi va fi destul de dificil să facă o alegere obiectivă între cele două.

Nu se poate spune cu certitudine că una dintre cele două băuturi este mai bună decât cealaltă, un astfel de verdict ținând strict de gusturile personale ale fiecăruia. Pentru a înțelege mai bine acest lucru, vom face o paralelă între vodkă și gin, rămânând ca tu să îți formezi propria părere, bineînțeles, nu înainte de a fi degustat ambele sortimente.

Origini

Cei mai mulți spun că vodka s-a născut în Rusia, lucru parțial adevărat, întrucât și lituanienii și polonezii s-au dovedit a avea astfel de preocupări din cele mai vechi timpuri. Mai mult de atât, și scandinavii au o bună tradiție în producerea acestei băuturi, însă vodka se bea cu precădere în Rusia și Europa de Sud-Est.

De cealaltă parte, ginul are origini olandeze, fiind produs începând cu secolul al XVII-lea. Inițial se vindea în farmacii ca leac pentru diverse afecțiuni, însă odată cu răspândirea sa în Anglia a devenit o băutură alcoolică extrem de populară, englezii fiind cei care i-au desăvârșit standardele de calitate.

Gustul

Dacă în cazul ginului sunt foarte importante aromele specifice, o vodkă bună nu trebuie să aibă gust și nici aromă. Vodka se numără printre  băuturile care nu trebuie să iasă cu nimic în evidență, denumirea sa venind de la termenul rusesc „voda”, care înseamnă apă. La fel ca apa, trebuie să nu aibă gust, să nu aibă miros și să fie limpede, diferență făcând-o tăria, care este de obicei de 40 de grade.  

Ginul are în general tot 40° și este la fel de limpede, însă are o aromă caracteristică, dată de ienupărul care este ingredient de bază. În funcție de aromă și tărie, ginul se împarte în cinci categorii distincte.

Ingrediente

Vodka se obține prin distilare, iar ingredientele sunt diverse. De obicei, se obține din cereale precum grâu sau secară, însă la fel de bine se poate fabrica din porumb, cartofi sau sfeclă de zahăr.

În mod similar se produce și ginul, ingredientele distilate fiind cam aceleași, doar că în cazul său se adaugă neapărat ienupăr. După modul de fabricare, ginul poate fi distilat, redistilat și compus.

Consumul

Vodka se consumă simplă sau ca ingredient în diferite cocktailuri. Având un gust neutru, rolul său este acela de a da tărie cocktailurilor, care vor avea aromele specifice ingredientelor adăugate. Vodka merge foarte bine combinată cu suc de portocale, cu suc de mere verzi, dar și cu suc de roșii, pentru a obține unul din cele mai cunoscute cocktailuri - Bloody Mary.

La rândul său, ginul se poate bea sec, dar cei mai mulți îl preferă ca ingredient în cocktail-uri, datorită aromei sale specifice. Cel mai popular cocktail pe bază de gin este ginul tonic, preparat din gin , apă tonică și lămâie.

Mărci renumite

O vodkă extrem de apreciată este Belvedere, fiind vorba de prima vodca superpremium din lume. Dacă încă nu ai savurat-o încă, poți să găsești vodkă Belvedere la Alcool Discount, și vei înțelege de ce a devenit una dintre mărcile etalon pentru această băutură.

În ceea ce privește ginul, Gordon’s este una dintre mărcile cele mai populare, originară din Anglia, considerată țara ginului de cea mai bună calitate.

Sperăm că am reușit să te facem să înțelegi de ce un degustător cu gusturi rafinate ar fi pus în încurcătură dacă i s-ar cere să aleagă între cele două băuturi, iar în final ar savura cu aceeași plăcere câte un pahar din fiecare.     

Modifică setările cookies