Cele mai simple căi de a păstra spiritul de echipă la cote înalte


Spiritul de echipă al angajaților a fost, este și va rămâne una dintre cele mai apreciate valori într-o organizație. 


Modul în care mai multe persoane reușesc să se înțeleagă între ele pentru îndeplinirea unui scop comun e direct proporțional cu productivitatea la locul de muncă.

Spiritul de echipă se distruge însă foarte ușor, fiind dependent de moralul zilnic al celor care alcătuiesc acea echipă. În acest sens, rolul determinant aparține șefului de grup, care poate fi un superior în funcție sau un simplu angajat pus să coordoneze activitatea celorlalți.

Poate cea mai simplă metodă de a ține echipa unită e aceea de a recunoaște și de a sublinia micile victorii. Astfel, un manager cu spirit de echipă trebuie să-și facă timp pentru a sărbători, într-un fel sau altul, lucrurile bune făcute de membrii echipei pe parcursul unui proiect.

Citește și Ai ratat promovarea mult visată? Iată cum poți depăși momentul

De asemenea, un conducător de echipă are la dispoziție o altă „armă” extrem de eficientă, legată oarecum de viața personală a subordonaților. Cel mai bun exemplu sunt zilele de naștere, care nu trebuie să treacă neobservate. Dacă echipa este una mai numeroasă, atunci se pot organiza mici petreceri lunare ale celor născuți în luna respectivă.

O echipă bine închegată și motivată se păstrează prin stabilirea unor obiective tangibile, pe termen scurt sau mediu, cu scopul de a oferi satisfacția lucrului bine făcut. Nimănui nu i-ar place să muncească fără să vadă acea luminiță de la capătul tunelului.

Lipsa de transparență la nivel managerial e un alt detaliu care duce inevitabil la demotivarea angajaților și la distrugerea spiritului de echipă. Atât cât e posibil, fără a se intra în detalii, fiecare persoană din cadrul unei companii ar trebui să fie la curent cu evenimentele majore (proiecte, deadline-uri, dificultăți etc.) din viața organizației respective.

Vezi și 

related posts

Modifică setările cookies