Cine sunt femeile din România care vor o viață mai bună pentru oamenii din întreaga lume


Patru tinere femei de știință din România au fost premiate în cadrul programului de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință, ediția 2019.


Femeile din România contribuie la cercetarea mondială, iar dacă nu ai văzut până acum înseamnă că nici nu ai auzit de Ana Aslan, Florica Bagdasar sau Elisa Leonida Zamfirescu.

Deși au activat la începutul secolului trecut, roadele muncii lor la dezvoltarea cercetării se văd și azi. 

În secolul XXI, cercetarea românească feminină se bazează pe munca unor femei de excepție, care au mari dificultăți în a-și duce cercetarea mai departe din cauza fondurilor insuficiente. Tocmai de aceea, programul de burse inițiat de Fundația L’Oréal, cu sprijinul UNESCO, este o bună oportunitate pentru femeile de știință din România să-și finanțeze proiectele de cercetare.

Anul acesta, cu ocazia celei de-a zecea ediții a burselor private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință, alte 4 tinere femei au fost recompensate cu câte 42.000 de lei pentru a-și putea continua cercetările.

Cine sunt cele 4 tinere din România care vor să schimbe lumea

Câștigătoarele secțiunii Științe Fizice

Alexandra Mocanu este șef de lucrări universitar, specializat în domeniul ingineriei chimice, are 34 de ani și lucrează în cadrul Universității Politehnice București. 

Proiectul pentru care a primit finanțare va crea premisele pentru dezvoltarea de senzori de gaze mult mai sensibili, cu durată de funcționare mai mare și impact redus asupra mediului.

Gianina Popescu-Pelin are 33 de ani, este cercetător științific grad III în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației.

Ea și-a dedicat toată energia pentru dezvoltarea unei noi generații de implanturi medicale, ce pot scădea riscul recurenței tumorilor în cazurile de cancer osos. 

Câștigătoarele secțiunii Științele Vieții

Iuliana Nenu este medic rezident gastroenterolog, are 28 de ani și este doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca. 

Iuliana studiază motivele pentru care pacienții cu carcinom hepatocelular dezvoltă rezistență la anumite forme de tratament. 

Mariana Pavel-Tanasă are 33 de ani, este asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași. Proiectul de cercetare propus va evidenția legătura dintre autofagia celulelor NK (natural killer) și infertilitatea feminină, pentru a crește șansele de reușită ale FIV.

„Anumite celule ale sistemului imun, numite natural killer, sunt implicate în protejarea fătului în perioada embrionară. În momentul în care o femeie rămâne însărcinată, embrionul nou format conține jumătate din structurile mamei, dar și jumătate din structurile tatălui. Sunt niște celule în organism care protejează acest embrion, ca să rămână viabil. Ajutarea acestor celule să funcționeze cum trebuie ar putea constitui în viitor noi terapii pentru problemele de infertilitate la femei”, ne-a spus Mariana Pavel-Tănasă.

Citește și: Româncele care vor să schimbe lumea spun că știința nu e un teren minat pentru femei

25 de românce premiate în 10 ani 

Lansate în România în 1999, bursele L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință au sprijinit până în prezent 25 de tinere cercetătoare, cu burse în valoare totală de peste un milion de lei. 

Rezultatele științifice ale proiectelor susținute au deschis noi arii de cercetare la nivel național și internațional, au generat noi metode de diagnostic și tratament pentru boli rare, au dus la formarea de noi laboratoare și departamente, ori au dus la atragerea de fonduri europene pentru noi proiecte de cercetare.  

„De zece ani sprijinim și recunoaștem meritele, efortul și potențialul tinerelor din cercetarea românească prin componenta locală a programului L’Oréal – UNESCO For Women in Science. Le susținem prin burse care le permit să deruleze proiecte importante și care deschid noi oportunități în cercetarea românească și internațională, contribuind, astfel, la avansul științei. Credem cu tărie că femeile aduc perspective diferite față de bărbați în știință, de aceea reprezentativitatea acestora în toate domeniile științei și pe toate palierele ierarhice este vitală”, a declarat Vanya Panayotova, Director General L’Oréal România.

Ediția a zecea a programului s-a desfășurat în perioada iulie – octombrie 2019 și a reunit 72 de dosare de candidatură. 

Programul de burse naționale se adresează cercetătoarelor cu vârsta de cel mult 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în țara noastră.

Programul internațional For Women in Science 

În ultimii 20 de ani, Fundația L’Oréal și UNESCO au sprijinit 3.200 de tinere femei de știință din toată lumea, prin programe de burse. Bursele se acordă anual, la nivel național sau regional, în ceremonii organizate în 117 țări.

275 de tinere beneficiază de programe de burse naționale sau regionale în fiecare an. Dintre acestea, cele mai promițătoare 15 femei de știință sunt selectate în cadrul programului Internațional Rising Talents. 

Anual, cinci femei de știință primesc premiul L’Oréal – UNESCO For Women in Science Award în domeniul lor de activitate. Fiecare laureată primește câte un premiu de 100.000 euro.

  • Cine sunt femeile din România care vor o viață mai bună pentru oamenii din întreaga lume

related posts

Modifică setările cookies