Cum evităm greșelile la locul de muncă. 5 sfaturi prețioase


Greșelile la locul de muncă sunt inevitabile și trebuie să le acceptăm în activitatea noastră profesională. Până la urmă suntem oameni, nu mașini, astfel că ne expunem în orice moment unei erori, mai mici sau mai mari.


Esențial e să conștientizăm riscul și să luăm câteva măsuri simple pentru a reduce numărul greșelilor sau pentru a nu le repeta.

  • Conform studiilor, cele mai multe greșeli la locul de muncă apar atunci când se lucrează simultan la proiecte diferite. Probabil că fiecare dintre voi ați încercat să rezolvați două sau mai multe sarcini în același timp. Chiar dacă aveți impresia că vă descurcați de minune, o greșeală se poate ivi din senin, din cauza atenției diseminate. În loc să faceți toate lucrurile deodată, ideal e să vă planificați ziua de lucru astfel încât să vă concentrați exclusiv pe fiecare obiectiv în parte.
  • Greșelile la locul de muncă pot fi evitate și prin acea „listă de verificare” (checklist) utilă în special atunci când aveți de dus la capăt o misiune mai complexă. O simplă foaie de hârtie cu câteva notițe despre țintele care nu trebuie ratate e soluția cea mai la îndemână. Bineînțeles, pe internet există și o multitudine de aplicații care ne ușurează munca (Todoist, Wunderlist, ToodleDo etc.), majoritatea putând fi utilizate gratuit la nivelul basic.
  • Eliminarea elementelor perturbatoare e un alt detaliu care face diferența între o treabă bine făcută și una în care s-au strecurat greșeli. În acest sens, alertele venite de pe platformele de socializare, notificările de pe telefoanele mobile sau dialogurile între colegii de serviciu reprezintă tot atâția factori care vă trag în jos în ccea ce privește eficiența și acuratețea la locul de muncă.
  • Goana după rezultate cât mai rapide, în timp cât mai scurt, ne poate conduce spre anumite greșeli care ar putea fi reparate cu un efort minim. Astfel, obișnuiți-vă să vă revizuiți activitatea ori de câte ori simțiți nevoia și, neapărat, în momentul în care considerați că proiectul e finalizat. Pentru ca eventualele greșeli să fie depistate înainte de a nu fi prea târziu, indicat e să luați o pauză de lucru și să reanalizați cu forțe proaspete ceea ce tocmai ați terminat de făcut. Nu strică nici o pereche de ochi suplimentară, a unui prieten sau a unui coleg de încredere.
  • Nu în cele din urmă, învățați din greșeli, ale voastre sau ale altora. Ați făcut o eroare la locul de muncă? Nu căutați alți vinovați și încercați în primul rând să vă dați seama unde s-a produs scurtcircuitul și care a fost cauza. O atitudine pozitivă asupra greșelilor la locul de muncă vă va ajuta să priviți aceste mici neplăceri ca o oportunitate de a învăța lucruri noi și de a avea alte abordări.

Citește si 10 ponturi pentru a trece cu bine un interviu telefonic

related posts

Modifică setările cookies