Greșelile din social media care te pot costa scump în carieră


Dacă sunt bine folosite, rețelele de socializare (Facebook, Instagram, Linkedin etc.) devin instrumente cu care fiecare dintre noi se poate dezvolta profesional.


Există însă și reversul medaliei, greșelile din spațiul virtual care ne pun într-o lumină proastă și care ne trag în jos în carieră.

Nu mai e nici un secret faptul că brandul personal (imaginea pe care o difuzăm în exterior) se construiește în primul rând prin această activitate socială pe care o desfășurăm cu un telefon în mână sau din spatele unui computer. Astfel, majoritatatea angajatorilor și firmelor de recrutare își selectează candidații pornind de la o analiză atentă a paginilor personale de pe rețelele de socializare. Facem în continuare o scurtă enumerare a celor mai întâlnite greșeli.

*Cuvinte urâte la adresa locului de muncă sau a colegilor. O zi mai puțin fericită la locul de muncă nu trebuie împărtășită prietenilor de pe internet cu mesaje dure pe care apoi să le regretăm. Statisticile au arătat că aproape 40 la sută dintre managerii de recrutare au refuzat la un moment dat pe cineva din cauza faptului că obișnuia să-și bârfească firma sau colegii de serviciu prin postări publice.

*Postările contradictorii. Orice discuție la locul de muncă sau în procesul de căutare a unui job (chiar și o mică minciună) nu trebuie contrazisă de ceea ce arătăm lumii prin social media. Cum ar fi să cereți o zi liberă pentru că sunteți bolnav, iar apoi să postați o fotografie din vacanță? Sau să-i transmiteți potențialului angajator că totul a fost ok la fostul loc de muncă, pentru ca apoi acesta să afle de pe Facebook sau de pe Instagram că, de fapt, ați fost concediat pentru neîndeplinirea unor atribuții.

*Greșelile gramaticale. Micile detalii fac diferența în contextul concurenței acerbe de pe piața muncii. Mai mult de jumătate dintre angajatorii de top au fost nevoiți să șteargă de pe listă persoane care fac constant erori gramaticale în mesajele scrise pe rețelele de socializare. E un semn al ignoranței și al faptului că respectivul individ se mulțumește cu puțin.  

*Comentariile discriminatorii. Dacă vreți să nu atrageți atenția în mod negativ, e bine să vă feriți de postări și discuții virtuale privind subiecte sensibile, cum ar fi cele legate de rasă, de sex sau de opțiunile religioase. 

*Dependența de social media. Nu în ultimul rând, prea multă activitate pe aceste rețele de socializare strică. Specialiștii recomandă limitarea la 3-4 postări zilnice și trierea comentariilor inutile pentru a nu lăsa impresia că nu poți trăi fără telefon și fără aceste „butoane” ale erei moderne.

related posts

Modifică setările cookies