Importanța voluntariatului în formarea copiilor


Mahatma Gandhi a spus la un moment dat: „Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”, iar părinții și profesorii de azi au o responsabilitate uriașă pe umeri. Aceasta constă în formarea de valori sociale și de modele de viață pentru cei mici.

Tag-uri:

De câte ori nu ai fost nemulțumită de o anumită situație pe care ai trăit-o sau la care ai asistat? Sunt două direcții în care poți să mergi în astfel de cazuri: fie alegi să privești pasivă în altă parte și să nu îți consumi frustrarea, fie devii activă și te implici în a găsi soluția la problema apărută.

Părinții sunt oglinzile copiilor și este bine ca de mici să le dezvoltăm empatia, spiritul civic, iubirea față de ceilalți și, mai ales, să-i învățăm să acționeze atunci când este cazul.

Voluntariatul poate să fie un stil de viață, frumusețea lui constă în faptul că oferi necondiționat. Este un act fără constrângeri, oferit din toată inima pentru beneficiul comunității din care faci parte.

Învățământul românesc a început să înțeleagă necesitatea implicării copiilor în diferite acțiuni umanitare. Voluntariatul educă în ideea că numai prin muncă devii responsabil, mai întâi pentru tine, iar apoi pentru ceilalți. 

De ce este bine să îți îndrepți copilul spre voluntariat?

 

  1. Empatia și altruismul

Printre cele mai frumoase sentimente umane este empatia. Căscatul, spun unii cercetătorii reprezintă o formă de empatie. Ne vine să căscăm într-un mod spontan dacă vedem pe cineva că o face.

Empatia este specific umană, dar, ca orice altă abilitate trebuie exersată. Provocarea ta ca părinte constă în a-i oferi un exemplu demn de urmat copilului tău. Astfel, ia-l de mânuță și participă la o activitate de plantare a pomilor în orașul tău. Cu ochișorii lui va vedea cum se desfășoară un asemenea eveniment, iar faptul că a contribuit la sădirea unui pom îi va crește stima de sine.

 

      2. Lucrul în echipă

Mai mulți suntem mai puternici! Cel mic va învăța că puterea reală constă în unitate, iar aceasta este alcătuită din oameni care vor să facă schimbări în comunitatea lor.

De asemenea, lucrul în echipă îi dezvoltă inteligența emoțională. Aceasta îl va ajuta să își gestioneze propriile emoții și pe ale celor din jur. Iar în viața de adult va avea o comunicare echilibrată cu cei de lângă el, va putea să rămână calm în situații de criză, devenind ușor un lider pentru colectivitatea din care face parte.

 

      3. Dezvoltarea spiritului civic

Sinceritatea este esențială în relația părinte-copil. Cum poți să-l  înveți pe prichindelul tău spiritul civic?

Explicându-i de ce este bine să ofere hăinuțe pe care nu le mai poartă sau care nu-i mai vin bine, deoarece sunt copii care s-ar bucura foarte tare dacă s-ar îmbrăca cu ele. La vârsta aceasta, copiii sunt mai mult decât deschiși să ofere celorlalți din puținul lor. Vei vedea!

Un alt scop al tău ca părinte este de a nu se lăuda cu aceste acțiuni, indiferent dacă gestul lui este văzut sau nu de ceilalți. Bunătatea necondiționată se învață fără a fi umbrită de mândrie sau mai grav, de aroganță. Păzește-ți copilul de aceste capcane.

Copiii sunt receptivi, iar mintea lor este precum un burete, gata să absoarbă informațiile si modelele din casă sau de la școală într-un ritm impresionant. Cu cât îl înveți pe cel mic farmecul voluntariatului și al acțiunilor umanitare, cu atât mai ușor va putea să își formeze un traseu benefic spre maturitate.


related posts

Modifică setările cookies