Job sau familie? 4 idei pentru mamele care vor să împăce viața personală cu serviciul 


 
De când a apărut bebelușul în viață voastră nu mai sunteți un simplu cuplu, ci o familie. Este posibil însă că  nenumăratele obligații cu care vă alegeți după venirea pe lume a bebelușului să va doboare. Nu dispera!


Îți sărim în ajutor și îți oferim 4 idei care te vor ajută să îți gestionezi mai ușor programul tău de lucru și să petreci mai mult timp alături de micuțul tău.

 

1. Program part-time? Tu alegi cât și cum munceșți

 

Pentru a putea petrece mai mult timp alături de bebeluș, multe dintre femei aleg să își schimbe programul de muncă după ce devin mămici. Este adevărat că în acest fel vei aduce mai puțini bani la bugetul familiei, dar diferența o poți “amortiza” destul de ușor din salariul oferit bonei (program de lucru de 4 ore pe zi în loc de 8 sau 9) sau prin alegerea unui program normal pentru grădiniță copilului.

 

Dacă angajatorul îți permite, o altă alternativă pentru programul part-time o reprezintă turele de 10 sau 20 de ore. În felul acesta ai parte de 3 zile în plus pe săptămâna pentru a stă cu bebe, respectiv 4.

 

2. Ture full-time mai lungi pentru mai multe zile libere pe săptămână

 

Cum “ieși în avantaj” dacă alegi turele prelungite? În loc să lucrezi timp de 5 zile câte 8 ore pe zi, poți lucra timp de 4 zile câte 10 ore pe zi, câștigând astfel o zi pe săptămâna pentru ține și puiul tău. Altă varianta pentru program full-time modificat: lucrezi timp de 3 zile câte 12 ore pe zi, caz în care te alegi cu 2 zile libere în plus pe săptămână.

 

Dacă tatăl alege un program asemănător, timpul petrecut de bebeluș cu bona se va reduce considerabil, iar portofelul familiei va fi mai plin. De exemplu, tu îți poți lua ziua de vineri liberă dacă lucrezi ture mai lungi, tati ziua de luni, iar în acest fel copilul stă în îngrijirea bonei doar 3 zile pe săptămâna în loc de 5. Pe lângă faptul că bebe va crește armonios alături de părinții săi, un calcul simplu îți arată ce economie puteți face la bugetul familiei adoptând acest program de lucru.


3. Părinții încep programul de lucru la ore diferite

 

Dacă serviciul va permite, tu și partenerul tău puteți alege să începeți programul de lucru la ore diferite, iar în acest fel scurtați timpul petrecut de micuți la grădiniță sau cu bonă.

 

De exemplu: tu începi lucrul la 7 dimineața, iar tatăl începe la 11. Cu acest program, tatăl duce copilul la grădiniță sau la bonă, iar tu îl iei. În acest fel, timpul pe care micuțul îl petrece fără părinți se reduce la jumătate. “Jonglați” puțin cu orele și cu puțin noroc copilul vostru nu va mai avea nevoie de bonă, ci va stă mereu cu unul dintre părinți. 

 

Să-ți mai amintim faptul că și în acest fel bugetul familiei va simți o creștere considerabilă? Astfel poți pune bani deoparte pentru o super vacanță în familie sau pentru un cadou deosebit pentru sărbători.

 

4. Lucrul de acasă este o alternativă de luat în calcul

 

Ai acasă un computer și acces la internet? Șansele tale de angajare pentru a lucra de la domiciliu sunt foarte mari. Poți alege să vinzi prin telefon, să scrii articole pentru diverse reviste sau siteuri și dacă ai talent la croitorie, poți chiar să-ți deschizi propria afacere și să-ți vinzi creațiile pe un blog.

 

Este posibil însă că această alegere să nu îți ofere prea mult timp de petrecut alături de cei mici și să fie nevoie de o bonă. Totuși, avantajele sunt pe măsură: iei masă cu cel mic, economisești bani, atmosfera poate fi mai puțin agitată decât la serviciu și muncă este mult mai plăcută când lucrezi în confortul casei tale.

 

Ține cont de faptul că decizia de schimbare a orarului de lucru sau a timpului pe care îl dedici zilnic muncii îi afectează pe toți membrii familiei și trebuie luată împreună cu partenerul de viață. La sfârșitul zilei, fiecare dintre voi trebuie să fie fericit și mulțumit de ceea ce face. 

related posts

Modifică setările cookies