Româncele care vor să schimbe lumea spun că știința nu e un teren minat pentru femei


Cele mai mari descoperiri ale planetei sunt atribuite bărbaților, dar puțini se întreabă de ce e așa. Însă, ceea ce ar trebui să te mâhnească e că mulți cred că știința nu e pentru femei.


Știința nu a fost pentru femei multe secole, iar dacă nu ai prins acele vremuri ar trebui să fii recunoscătoare celor care au reparat această nedreptate. Chiar și în secolul XXI, știința nu este suficient de promovată în rândul femeilor ca oportunitate de carieră. Astfel se explică de ce doar două din zece adolescente și tinere din România iau în considerare să urmeze acest drum. Ceea ce este cu adevărat îngijorător este că numai 1,5% dintre respondente sunt interesate cu adevărat de o carieră în cercetare științifică

Motivația este una puternică – s-ar îndrepta către acest domeniu din dorința de a contribui la dezvoltare și progres, din pornirea de a descoperi lucruri interesante, dar și pentru satisfacția obținută din cunoaștere sau pentru viitorul stabil pe care acest domeniu îl poate oferi femeilor din știință. Sunt concluziile celui mai recent studiu referitor la orientarea profesională a tinerelor din România, realizat de L’Oréal România. Compania recompensează anual eforturile femeilor din știință, în cadrul unui program de burse private. 

Anul acesta, patru românce de excepție au fost selectate pentru eforturile lor depuse în cercetări de specialitate. Fiecare a fost recompensată cu o bursă în valoare de 42.000 de lei, iar pentru a o obține au fost nevoite să înscrie în concurs un proiect de cercetare original. 

Citește și: Scrisoarea pe care Maria Tănase i-a scris-o lui Dumitru Fărcaș înainte de a muri

Am vorbit cu ele și vă putem spune că tinerele din România care activează în domeniul cercetării științifice nu sunt niște tocilare inadaptate cu lentile „fund de borcan” la ochi, ci niște domnișoare foarte cool, care gătesc, spală și calcă rufe atunci când nu muncesc în laborator. How cool is that?!

Nicoleta Apostol are 33 de ani, a absolvit Facultatea de Fizică a Universității București și are un Master la această facultate. A obținut titlul de doctor în cadrul Universității de Chimie-Fizică. În prezent lucrează în cadrul Institutului pentru fizica materialelor și este cercetător științific gradul II. A propus un proiect de cercetare care are ca temă utilizarea grafenei ca detector de gaze.

Grafen, grafenă – este varianta bidimensională a grafitului; este format dintr-un aranjament bidimensional de atomi de carbon dispuși într-o rețea hexagonală. Grafenul este un bun conductor de electricitate și căldură.

Ce te-a determinat să alegi acest domeniu?

„Sunt curioasă din fire și mi-a plăcut să înțeleg fenomenele și legitățile lumii care mă înconjoară. Dintre toate științele, Fizica mi s-a părut că îmi dă această posibilitate de a înțelege. Însă am știut că voi merge pe acest drum doar înainte de a da la facultate”, a spus Nicoleta Apostol, pentru Perfecte.ro. Tânăra spune că femeile din cercetarea științifică nu ocolesc și îndeletnicirile pe care unii le consideră strict feminine.

„Gătim, spălăm, nu cred că e vreo diferență în modul nostru de viață și cel al altor femei din România. Nu e adevărat că o femeie de carieră nu se ocupă și de aceste lucruri.”

Alexandra Palla-Papavlu are tot 33 de ani, a absolvit Facultatea de Fizică a Universității din Craiova și are un Master în Biofizică și Biotehnologii Celulare la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Are diplomă de doctor în Fizică la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Craiova. Lucrează în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de la Măgurele, în grupul de cercetare Procesarea fotonică a materialelor avansate, și este cercetător științific gradul III. A activat ca cercetător post-doctoral la Universitatea din Barcelona, în perioada 2011-2012. Proiectul de cercetare pe care l-a înscris în competiție are ca temă dezvoltarea unui nas electronic pentru detecția drogurilor.

„Pentru mine a fost o alegere între Facultatea de Litere, fiindcă voiam să fiu scriitoare, și Facultatea de Fizică, pentru că făceam o pasiune pentru Fizică și Matematică. A trebuit să aleg și am ales Fizica, fiindcă atunci când aveam 12 ani tata mi-a spus: Curentul curentează, după ce am încercat să repar o instalație de pom. Evident că m-am curentat, dar a fost așa un moment în care mi-am dat seama că ar trebui să știu mai multe”, ne-a mărturisit tânăra.

Se face cercetare în România? Că noi nu vedem? Poate nu ne uităm unde trebuie...

„Da, se face, dar trebuie să înțelegeți un lucru. Pe de o parte este cercetarea fundamentală, iar când faci cercetare fundamentală nu vezi un produs finit. Însă, locul de unde venim noi, platforma de la Măgurele, ne conferă o poziție avantajoasă în cercetarea internațională. Nu suntem codașii Europei sau ai lumii. Cercetare se face, iar asta se poate vedea în articolele pe care le publicăm, în proiectele pe care le câștigăm la nivel european în toate competițiile. Pe de altă parte e o cercetare aplicativă, care cred că cercetarea aceasta aplicativă lipsește, pentru că ar trebui să aibă o conexiune cu industria și, părerea mea, această conexiune lipsește”, spune Alexandra Palla, care crede că cercetarea științifică nu e suficient de mediatizată, iar tinerii nu știu că au oportunitatea de a face o carieră în acest domeniu.

Monica Țucureanu – 33 de ani, firește, a absolvit Facultatea de Biologie din București și are un Master în Biochimie la aceeași facultate. În 2015 a obținut titlul de doctor în cadrul Institutului de Biologie și Patologie Celulară Nicolae Simionescu, unde lucrează ca cercetător gradul III. Proiectul de cercetare propus studiază disfuncționalitățile valvei aortice la persoanele diabetice.

„Tot parcursul meu în cercetare a venit foarte natural și eram în anul IV de facultate când m-am angajat la Institut. Mi-au plăcut dintotdeauna științele exacte și, fiind o fire mai introvertită, îmi doream ceva care să mă propulseze în domeniul în care îmi place să lucrez. Nu am visat niciodată la o carieră în modeling sau în jurnalism”, mărturisește Monica.

Alexandra Iulia Irimie, în vârstă de 33 de ani, a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca și este doctor în științe medicale în domeniul Stomatologie în cadrul Universității Iuliu Hațieganu, Facultatea de Stomatologie. Este conferențiar la catedra de Propedeutică și Estetică Dentară a Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca și specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială. Proiectul de cercetare pe care l-a înscris în competițe studiază rolul funcțional al ARN-ului în cazurile de cancer asociate cu infecțiile HPV.  

Fiindcă a lipsit de la ceremonia de decernare a burselor, nu am avut plăcerea de a o provoca la o discuție. Poate în viitorul apropiat.

  • Româncele care vor să schimbe lumea spun că știința nu e un teren minat pentru femei

related posts

Modifică setările cookies