Te confrunți cu nepotismul la locul de muncă? Ai și tu „armele” tale


Favorizarea unora dintre angajați ca urmare a unei relații de familie sau a unei simple amiciții e ceea ce se cheamă pe scurt nepotism, o realitate care nu va dispărea niciodată de pe piața muncii.


Evident, atunci când nepotismul nu poate fi justificat în nici un fel prin calitățile profesionale, el devine nociv și îi afectează pe cei din jur.

Psihologii susțin faptul că nepotismul face parte din natura umană, astfel că e imposibil de iradicat în totalitate. De asemenea, e bine de știut că nepotismul e considerat cu precădere un aspect negativ în special în culturile occidentale. În schimb, în spațiul oriental (de exemplu în China sau în India), să-ți ajuți un membru de familie sau un prieten și să-l favorizezi la locul de muncă sunt considerate acțiuni normale. Pentru cei care se simt frustrați și dezavantajați de nepotism la locul de muncă, prezentăm mai jos un scurt ghid de urmat pentru diminuarea daunelor.

Citește și Cristian Onețiu: ”În România, e greu să ajungi miliardar, dar e o școala foarte bună pentru milionari”

*Nu acționa la cald. Înainte de a arăta imediat cu degetul și de a condamna pe cineva pentru o relație privilegiată cu șefii, e bine să-ți rezervi un timp de analiză. S-ar putea să-ți dai seama că acel angajat își merită cu prisosință postul sau că vă înțelegeți de minune la serviciu.

*Fii mai atent decât de obicei. Dacă nepotismul e dublat de incompetență, atunci doza de profesionalism trebuie dublată. Aveți avantajul că vă puteți controla comportamentul pentru a nu face sau a nu spune lucruri pe care să le regretați ulterior. Rezistați nevoii de a vă descărca la locul de muncă și faceți acest lucru acasă, în familie, sau cu cel mai bun prieten.

*Subliniază-ți realizările. În lupta cu nepotismul, analizați-vă cu atenție activitatea anterioară și scoateți în față tot ceea ce ați făcut bun. Sunt detalii care pot conta atunci când doriți o promovare, de exemplu, dar superiorii au tendința de a-și ajuta rudele sau apropiații.

*Atrage-ți aliați. Pe termen mediu și lung, e indicat să nu te bați singur cu efectele nepotismului. De aceea, intră în legătură cu persoane care sunt în aceeași situație ca tine, dar pe un nivel superior, și stabiliți împreună o strategie de viitor.

*Nu uita de tine. Peste toate, poate cel mai important lucru e să nu lași nepotismul de la locul de muncă să-și afecteze viața personală. Înțelege că nu poți controla acest „demon”, așa că ai răbdare, relaxează-te, distrează-te și fă zi de zi acele lcururi care îți aduc fericirea.

related posts

Modifică setările cookies