Nu fi inca una dintre victimele cancerului la san! Iata ce masuri de precautie trebuie sa iei


In fiecare an, in Romania, sunt diagnosticate in jur de 6.000 de femei cu cancer de san. Incidenta cancerului de san a crescut lent, dar continuu in ultimele decade, astfel incat studiile au aratat ca una din opt femei va dezvolta pe parcursul vietii o tumora mamara maligna. 


Cu toate acestea, descoperit in faza incipienta (stadiul 0 sau 1), cancerul de san poate fi vindecat in proportie de 94%.

„Ceea ce as vrea sa transmit tuturor femeilor depistate cu cancer mamar, este dorinta de a trai, nu doar de a supravietui. O mamografie de screening poate reduce mortalitatea cu pana 30% si mi-as dori ca femeile sa vina la aceste controale nu doar atunci cand le dor sanii sau cand isi descopera un nodul prin palpare. Fata de acum 5 ani, observ cum media de varsta a aparitiei cancerului mamar a scazut, de aceea controalele anuale sunt extrem de importante”, a explicat dr. Elena Claudia Teodorescu, medic la Donna Medical Center.

Top 6 alimente care reduc riscul aparitiei cancerului la san

Autoexaminarea lunara a sanilor trebuie facuta de fiecare dintre noi, indiferent de varsta. Da, se poate intampla sa descoperi ca a aparut ceva sau ca s-a modificat ceva … dar vestea buna stii care este? De cele mai multe ori este ceva banal si nu este vorba de un diagnostic de cancer mamar. Trebuie insa sa fii sigura de asta si sa consulti un medic specialist senolog.

Diagnosticul de cancer la san trebuie confirmat in urma unor examinari clinice si investigatii. Iata pasii care trebuie urmati pentru depistarea cancerului mamar si confirmarea sau infirmarea diagnosticului:

1. Examenul clinic al sanilor efectuat de catre medicul specialist senolog consta in examinarea (palparea, inspectia) de catre medic a sanilor si a axilelor, pentru a depista eventualele formatiuni sau modificari.

2. Mamografia, daca ai varsta de peste 40 de ani si daca nu ai efectuat deja o mamografie in ultimul an.

3. Ecografia mamara se efectueaza daca ai varsta sub 40 de ani (sanii sunt densi la mamografie si impiedica identificarea eventualelor anomalii), esti insarcinata sau sunt prezente modificari inflamatorii sau posttraumatice acute.

4. Sonoelastografia mamara este recomandata de medicul specialist senolog atunci cand vrem sa caracterizam suplimentar  o formatiune mamara si sa diferentiem unele chisturi complicate de noduli solizi sau in anumite situatii cand vrem sa diferentiem nodulii mamari benigni de nodulii mamari maligni.

5. Puntia mamara percutanata diagnostica este cea care ne lamureste asupra diagnosticului de cancer mamar in cazul in care, in una din etapele de mai sus, este identificata o formatiune suspecta.

Afla mai multe despre cancerul la san de pe http://cancersan.blogspot.ro.

Donna Medical Center a initiat din luna mai Grupul de Suport pentru Femeile Bolnave de Cancer, conceput pentru a veni in ajutorul femeilor diagnosticate cu orice forma de cancer sau a celor suspecte de aceasta boala, dar și pentru membrii familiilor acestor femei. Participarea este gratuita, sesiunile fiind moderate de un sociolog calitativ, cu competente profesionale in ascultarea activa si empatica si in moderarea grupurilor.

related posts

Modifică setările cookies