Astazi este “Ziua Vitaminei C”! Sarbatoreste sanatos impreuna cu micutul tau


Pe 16 septembrie 2011 s-au implinit 118 ani de la nasterea fiziologului si biochimistului Albert Szent-Gyorgyi, primul cercetator care a izolat vitamina C. Impreuna cu vitamina B, aceasta formeaza grupul vitaminelor hidrosolubile si mentine sanatatea oaselor, dintilor si vaselor sanguine, [...]


Pe 16 septembrie 2011 s-au implinit 118 ani de la nasterea fiziologului si biochimistului Albert Szent-Gyorgyi, primul cercetator care a izolat vitamina C. Impreuna cu vitamina B, aceasta formeaza grupul vitaminelor hidrosolubile si mentine sanatatea oaselor, dintilor si vaselor sanguine, contribuind astfel al sanatatea familiei tale.

Vitamina C este o substanta necesara vietii, intrucat ea favorizeaza dezvoltarea celulara normala a indivizilor. Ea impiedica oxidarea viaminelor A si E, precum si a anumitor compusi a seriei B. In plus, desfasoara anumite actiuni anti-infectie si anti-toxice, ajutand absorbtia fierului in organism.

Necesar dezvoltarii armonioase a copiilor, acidul ascorbic – denumirea secundara a vitaminei – nu este sintetizat de organism, deci trebuie sa fie ingerat cu ajutorul alimentelor: legume verzi, citrice, cartofi.

Doza necesara de vitamina C nu este strict delimitata, insa medicii sustin ca o cantitate zilnica de 60 mg este suficienta pentru organismul uman. De exemplu, un fruct citric pe zi completeaza necesarul zilnic al unei persoane, asa ca nu evita sa-i dai micutului tau o astfel de gustare sanatoasa.

In plus, vitamina C este “responsabila” pentru formarea colagenului, cicatrizarea ranilor, repararea si intretinerea tesuturilor si producerea hormonilor si neurotransmitatorilor. Asemenea altor vitamine, ea este un bun antioxidant.

Iata o parte dintre beneficiile vitaminei C:

- imbuntateste vederea si previne aparitia cataractei si glaucomului
- este antioxidant, deci neutralizeaza radicalii liberi (molecule toxice prezente in anumite celule)
- contribuie la eliminarea substantelor toxice din organism – precum nitritii de sodiu si nitratii de glucoza, care favorizeaza aparitia cancerului (aceeasi proprietate iti va feri copilul de fumul de tigara si ii va imbunatati sistemul imunitar)
- este antibacteriana
- reduce complicatiile aferente diabetului de tip II
- scade nivelul tensiunii arteriale si previne bolile vasculare
- se utilizeza in tratamentele antialergice
- ajuta la prevenirea afectiunilor pielii (eczeme si psoriazis)
- cicatrizeaza ranile si arsurile
- favorizeaza producerea estrogenului
- repara cartilajul, oasele si dintii

Iti propunem sa sarbatorim impreuna ziua vitaminei C. Ii dai micutului un fruct bogat in aceasta substanta astazi? Asteptam comentarii in sectiunea speciala de mai jos.

related posts

Modifică setările cookies