2011 – anul cu cel mai mic numar de nou-nascuti din 1955 incoace in Romania


Declinul demografic alarmant, semnalat de sociologi, este confirmat de Institutul National de Statistica. Oamenii nu mai au curaj sa devina parinti, din cauza situatiei economice. Datele arata un lucru evident. In anii de crestere economica, atunci cand locul de munca [...]


Declinul demografic alarmant, semnalat de sociologi, este confirmat de Institutul National de Statistica. Oamenii nu mai au curaj sa devina parinti, din cauza situatiei economice.

Datele arata un lucru evident. In anii de crestere economica, atunci cand locul de munca era stabil si nu aveau griji, romanii faceau copii. In 2007 s-au nascut peste 214.000 de bebelusi. Numarul lor a crescut in 2008 si in 2009. Insa, din 2010, romanii au batut in retragere.

Cu alte cuvinte, semnalele economice pozitive au crescut demografia, anii de criza au omorat-o. Anul acesta s-ar putea naste mai putin de 200.000 de copii, mult sub media anilor trecuti.

De ce se intampla asta? Pentru ca aproape 3 milioane de romani sunt peste hotare, asa ca bebelusii lor nu mai apar in datele de la noi. Cat despre cei care au ramas in tara, ei se gandesc de doua ori inainte sa devina parinti, speriati de criza.

Costurile pentru intretinerea unui copil pot ajunge la 1000 de lei pe luna, iar statul a redus in ultimul an indemnizatia pentru concediul de mame. Vom ajunge la o populatie de nascuti vii pe care Romania nu a mai avut-o din anii ’50. O situatie ingrijoratoare care poate genera efecte pe termen lung.

Acesti bebelusi cand vor ajunge la maturitate vor duce in spate cei mai multi pensionari. Pentru ca, peste 20 de ani, 1. 700.000 de oameni, adica generatia decreteilor, vor iesi la pensie.

related posts

Modifică setările cookies