25 de cuvinte care nu trebuie sa lipseasca din vocabularul unui copil pana la varsta de doi ani


Oamenii de stiinta au intocmit recent o lista cu acele cuvinte care nu ar trebui sa lipseasca din vocabularul unui copil de doi ani. Termenii fac parte din aria jucariilor, alimentelor si animalelor, iar cuvintele “mama”, “tata”  si “papa” sunt [...]


Oamenii de stiinta au intocmit recent o lista cu acele cuvinte care nu ar trebui sa lipseasca din vocabularul unui copil de doi ani. Termenii fac parte din aria jucariilor, alimentelor si animalelor, iar cuvintele “mama”, “tata”  si “papa” sunt nelipsite.

In functie de prezenta sau absenta acestor termeni din vocabularul micutilor, medicii isi pot da seama daca nazdravanii vor avea  sau nu probleme cu asimilarea unor expresii de-a lungul anilor. Un limbaj greoi, intarziat si inhibat ii poate pune pe ganduri pe medici si ii poate indrepta catre diagnosticarea copilului cu autism sau surditate.

Cele 25 de cuvinte care nu trebuie sa lipseasca din vocabularul unui micut fac parte dintr-o lista ampla de 310 termeni pe care parintii o pot verifica impreuna cu puiutii lor in aproximativ 10 minute.

Un copil obisnuit va trebui sa stie, in medie, 150 de cuvinte si sa obtina intre 65 si 225 de puncte din scorul total.

Lista contine o parte dintre cele mai comune cuvinte, pe care cei mici le pot invata de la varste fragede doar ascultandu-i pe mami si tati vorbind in casa.

Daca un micut nu utilizeaza aceste 25 de cuvinte in primele 24 de luni de viata inseamna ca va avea o vorbire greoaie. Chiar si asa insa, parintii nu trebuie sa se ingrijoreze inainte de a consulta un medic. Daca nazdravanul se dezvolta normal fizic, este posibil ca vocabularul slab dezvoltat sa fie doar o pasa pe care o va depasi ulterior“, spune profesorul Leslie Rescorla, cel care care a intocmit lista.

Daca puiul tau depaseste varsta de doi ani si jumatate si inca nu foloseste cuvinte simple precum “mama”, “tata”, “bebe”, “da”, “nu”, “papa”, “casa”, “lapte”, atunci trebuie sa faci o programare la medic si sa afli cauzele dezvoltarii precare a vocabularului sau. De multe ori, terapia poate reprezenta o solutie rapida si eficienta de rezolvare a problemelor de vorbire ale celor mici.

Copiii care incep sa se manifeste verbal mai tarziu pot avea probleme cu memoria si pot suferi de anumite instabilitati emotionale, spun medicii, asa ca nu trebuie sa ignori o astfel de problema daca o constati la puiul tau.

Pentru binele micutilor lor, medicii le recomanda parintilor sa petreaca mult timp alaturi de copii si sa nu lase televizorul aprins doar in ideea ce acesta va compensa lipsa de atentie pe care o acorda ei puilor.

Copiii au tendinta sa-si imite mamica si taticul, asa ca petreceti cat mai mult timp cu ei si vorbiti-le. Veti vedea ca, si de data aceasta, comunicarea poate face minuni.

related posts

Modifică setările cookies