3 analize obligatorii in timpul sarcinii daca vrei sa nasti un copil sanatos VIDEO


Testeaza-te obligatoriu pentru hepatita C, mai ales daca iti doresti copii in viitorul apropiat. In cazul unei infectii, tratamentele stabilite in functie de profilul genetic permit recuperarea perfecta. In felul acesta vei putea naste un bebelus sanatos, chiar daca inaintea [...]


Testeaza-te obligatoriu pentru hepatita C, mai ales daca iti doresti copii in viitorul apropiat. In cazul unei infectii, tratamentele stabilite in functie de profilul genetic permit recuperarea perfecta. In felul acesta vei putea naste un bebelus sanatos, chiar daca inaintea conceptiei organismul a fost afectat de virusul care se transmite si fatului.

Testarile pentru hepatita B, hepatita C si HIV sunt obligatorii inaintea conceptiei deoarece cele trei virusuri pot contamina si viitorul bebelus. In cazul in care ai fost depistata pozitiv cu hepatita C, exista 20% sanse sa te vindeci spontan. Nu te baza insa pe aceste procente. In timp, cronicizarea hepatitei C poate sa produca ciroza hepatica sau cancer. In momentul de fata tratamentul poate sa conduca la vindecare.

“Partea proasta este ca in 80% dintre cazurile in care apare infectia acuta cu virusul hepatic C se produce si cronicizarea infectiei. Stim exact care sunt pacientii care au sansa cea mai mare sa se vindece, pentru ca au un anumit profil genetic si in functie de acel profil stim daca este nevoie de doua medicamente sau daca este nevoie de o terapie cu trei medicamente in schema”, sustine dr. Adrian Streinu-Cercel, medic primar boli infectioase.

Tratamentul dureaza 42 de saptamani. Dupa aceasta perioada se face testare la sase luni, apoi la un an. Daca virusul a raman nedetectabil, ai sansa sa concepi un bebelus perfect sanatos, care nu este in pericol de infectare. Ginecologii recomanda monitorizarea atenta pe toata perioada sarcinii.

Cea mai importanta testare insa este cea din trimestul al treilea de sarcina. Daca si dupa aceasta analiza virusul nu e detectabil in sange, sansele de infectare ale fatului sunt nule. Monitorizarea virala se mentine si pe perioada alaptarii.

Pentru o femeie cu viremie negativata si cu absenta virusului in sange este bine sa repete la fiecare doua luni, pe tot parcursul sarcinii. Daca viremia se mentine aproape nula pe toata perioada sarcinii, femeia care a purtat aceasta boala dar nu o mai are poate alapta, fara consecinte asupra nou-nascutului“, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.

related posts

Modifică setările cookies