3 sfaturi pentru a preveni infectiile urinare in cazul bebelusilor


Cand bebe se plange de usturime sau jena in timpul urinarii sau are o stare de iritabilitate inexplicabila si a scazut in greutate, trebuie sa incepi investigatiile ce se adreseaza unei posibile infectii urinare. Infectia localizata la nivelul vezicii urinare [...]


Cand bebe se plange de usturime sau jena in timpul urinarii sau are o stare de iritabilitate inexplicabila si a scazut in greutate, trebuie sa incepi investigatiile ce se adreseaza unei posibile infectii urinare.

Infectia localizata la nivelul vezicii urinare se numeste cistita. Medicul va recomanda ca micutul tau sa faca analize de urina, in special urocultura.

In urma acestei analize se va infirma/confirma prezenta bacteriei care a cauzat infectia la nivelul aparatului urinar. Sa nu te mire daca tratamentul medicamentos (de regula, antibiotic) este inceput deseori inaintea aflarii rezultatului uroculturii. Infectia nu trebuie lasata sa se raspandeasca catre rinichi.

Cum poti preveni aparitia cistitei?

1. Reguli de igiena

Daca ai un bebelus, atentie la manipularea scutecelor, caci ele sunt o sursa de infectie. Cand copilasul tau va creste si va folosi olita, invata-l sa se spele pe manute.

La fetite, spalarea si toaleta zonei genitale dupa momentul in care a avut scaun trebuie neaparat sa se faca din fata spre spate, nu invers. Aceasta regula este valabila pentru tot restul vietii si evita contaminarea uretrei cu germenii din regiunea anala.

2. Stil de viata

Incurajeaza-ti micutul sa bea cat mai multa apa si sa urineze cat mai des. Circulatia constanta a lichidelor pe tot traseul aparatului urinar va preveni acumularea de germeni.

Cand bebe va invata sa faca la olita, renuntand astfel la scutece, foloseste numai chilotei din bumbac. Acest material nu retine umezeala, mai ales in zilele calduroase.

3. Atentie la situatiile de risc

Daca micutul tau s-a imbolnavit si a fost necesar tratamentul antibiotic, solicita medicului pediatru un tratament protector pentru flora afectata de aceste medicamente.

In organismul uman exista trei tipuri de bacterii: nepatogene, oportuniste si inalt patogene. Flora nepatogena contribuie la apararea organismului, intrand in competitie cu flora patogena, cauzatoare de boli.

Antibioticele produc un dezechilibru la nivelul acestei flore si cresc riscul inmultirii florei oportuniste si inalt patogene. De aceea, dupa un tratament antibiotic sau chiar din momentul inceperii acestuia este foarte bine sa apelezi la metode de mentinere si reechilibrare a bacteriilor nepatogene. Altfel este favorizata proliferarea florei anormale ce poate cauza, printre altele, chiar infectii la nivelul tractului urinar.

La varste mici, flora din jurul uretrei contine predominant Escherichia coli la fetite si E. Coli si Proteus la baietei. In cazul inmultirii bacteriilor de la nivelul uretrei, fetitele sunt cele mai expuse imbolnavirii.

Infectiile urinare repetate pot fi cauzate si de existenta unor disfunctionalitati (ex: refluxul vezico-ureteral, constipatia). Medicul va recomanda in acest caz o serie de investigatii si un tratament pentru prevenirea atat a infectiilor repetate, dar si a complicatiilor mai grave ale acestora (ex: pielonefrita).

In primul an de viata, rata de aparitie a infectiilor tractului urinar este crescuta atat la fetite, cat si la baietei, urmand ca dupa aceasta varsta frecventa acestora sa scada considerabil.

Respectarea si invatarea micutului tau cu regulile de pastrare a igienei corporale, alimentatia si stilul de viata sanatos, precum si vizita la medic in cazul aparitiei primelor semne de infectie reduc riscul aparitiei suferintelor la nivelul aparatului renal.

related posts

Modifică setările cookies