5 sfaturi pentru a fi un bun parinte vitreg


Pana si in povestile pentru copii, mama (sau tatal) vitreg erau asociati cu personajele negative. Cum sa treci peste prejudecatile societatii si sa fii un bun parinte pentru fiul tau vitreg? Simplu, iubeste-l ca si cum ar fi al tau! [...]


Pana si in povestile pentru copii, mama (sau tatal) vitreg erau asociati cu personajele negative. Cum sa treci peste prejudecatile societatii si sa fii un bun parinte pentru fiul tau vitreg? Simplu, iubeste-l ca si cum ar fi al tau!

Sa fii parinte e dificil chiar si in cele mai favorabile circumstante. Nu e de mirare ca pentru un parinte vitreg provocarile sunt si mai mari. Cand doua familii se unesc sau cand te casatoresti cu cineva care are copii dintr-o casnicie anterioara, lucrurile se pot complica serios.

Incearca sa vezi jumatatea plina a paharului. Daca n-ai avut niciodata copii, acum ai oportunitatea de a petrece timp cu o persoana mai tanara si de a o ajuta sa dobandeasca un caracter frumos.

Daca ai si tu copii, le vei oferi posibilitatea de a dezvolta noi relatii si de a stabili legaturi emotionale pe care doar fratii le experimenteaza. Oricum ar fi, urmand cateva sfaturi vei vedea ca un bun parinte vitreg poate avea parte de o experienta unica, plina de satisfactii.

Citeste si: Vezi 10 pasi care consolideaza relatia copil-parinte

1. Discuta cu partenera pentru a stabili gradul de autoritate, disciplina si titlul pe care-l vei purta. Clarifica felul in care vei strigat: ti se va spune “tati” (sau “mami”), ori cel mic te va striga pe nume?

2. Comunica regulat partenerului/partenerei tale problemele ivite cu cel mic. Pentru a nu aparea resentimente, vorbiti cu micutul despre respectul pe care trebuie sa ti-l poarte. Iar voi, adultii, rezolvati-va disputele sau neintelegerile altundeva decat in fata copilului.

3. Manifesta-ti autoritatea intr-o maniera calda, apropiata fata de noul tau copil. Evita extremele de genul: “Merg in varful picioarelor sa nu-l deranjez pe pitic”, dar nu deveni nici exagerat de dominator. Daca simti ca parintele “bun” este prea permisiv cu odraslele lui, stabiliti impreuna cum sa va impartiti in mod egal autoritatea.

4. Vorbeste in termeni pozitivi sau neutri despre parintele biologic in fata sau cu copiii tai vitregi. Daca il vei denigra, cei mici iti vor deveni dusmani inversunati. In plus, nazdravanii vor deveni instabili emotional, usor de manipulat sau, dimpotriva, vor gasi un teren prin care sa intarate adultii unul impotriva celuilalt. Daca parintele biologic ii neglijeaza, empatizeaza cu picii, ofera-le suport neconditionat si demonstreaza-le ca pot avea incredere in tine.

Citeste si: Activitati de toamna pentru copii. 4 idei pentru parinti si micuti

5. Fii un bun parinte vitreg, lasa timp relatiei dintre tine si copil sa se dezvolte frumos. Daca tii la cel mic, nu-i cere si lui acelasi lucru. E posibil sa fie traumatizat sau doar speriat de schimbarea survenita in viata lui. Gaseste solutii pentru a petrece timp de calitate impreuna, mai degraba decat incercand sa-i castigi afectiunea rasfatandu-l sau cumparandu-i lucruri de care nu are nevoie.

Oricat de bine te-ai integra in noua familie, cu timpul vor aparea tensiuni. Sunt inevitabile. Nu te descuraja in momentele de cumpana. Pe masura ce va veti cunoaste mai bine va veti obisnui unii cu altii si copiii tai vitregi vor ajunge sa te adore!

related posts

Modifică setările cookies