5 sfaturi sa-l protejezi pe cel mic de muscatura capuselor


Tara noastra se afla situata in aria de raspandire a bacteriei “Borrelia burgdoferi” ce este transmisa la om de catre o anumita specie de capuse. Aceste insecte sunt hematofage, asadar se hranesc cu sangele animalului pe care il paraziteaza. Prin [...]


Tara noastra se afla situata in aria de raspandire a bacteriei “Borrelia burgdoferi” ce este transmisa la om de catre o anumita specie de capuse. Aceste insecte sunt hematofage, asadar se hranesc cu sangele animalului pe care il paraziteaza.

Prin intepatura introduc in sangele gazdei bacteria ce produce boala. Nu este o boala grava si nu are consecinte cu conditia ca tratamentul antibiotic sa fie inceput cat mai repede, in primele stadii.

Urmand modelul anului 2010, si in anul 2011 numarul de oameni muscati de capuse creste ingrijorator. Cazurile au fost inregistrate cu preponderenta in judetele Arges, Bacau, Botosani, Cluj, Iasi, Maramures, Neamt, Satu-Mare. Specialistii sunt de parere ca numarul lor se va mari odata cu cresterea temperaturii.

Odata cu venirea verii, cei mici au toate motivele pentru a petrece din ce in ce mai mult timp la joaca. Drumetiile, vacantele in cautarea aerului curat si a spatiilor verzi sunt caracteristice acestor luni. Incalzirea vremii aduce insa si pericole. Este momentul preferat de capuse pentru a se inmulti si cauta sa se hraneasca.

Sfaturi pentru a-l feri pe cel mic de muscatura capuselor cand se joaca in locuri unde exista vegetatie: iarba, tufisuri, copaci si chiar ramuri uscate:

1. Imbraca-l cu pantalonasi lungi si bluzite subtiri cu maneci lungi.
2. Incaltamintea trebuie sa fie inchisa: nu sandale, papuci, saboti care ii expun laba piciorului.
3. Pe cap este bine sa poarte o palariuta ce il fereste nu numai de razele soarelui, ci si de capusele ce se pot ascunde printre ramurile aflate mai sus de nivelul capului.
4. Utilizeaza unguente, sprayuri, lotiuni ce indeparteaza insectele (substante repelente) in doza corespunzatoare varstei copilasului.
5. Fa-i dus dupa o plimbare in locuri impadurite sau spatii verzi. In acest fel se poate observa mult mai usor daca in piele exista vreo capusa.

Capusele nu paraziteaza numai omul, ci si animalele. La noi in tara gazda cea mai frecventa este cainele. Daca ai un caine de companie si observi umflaturi in blana acestuia, mai ales in zona urechilor, gatului este probabil vorba de o capusa luata din iarba.

Joaca celui mic cu prietenul necuvantator il expune riscului de a lua capuse. Este important ca animalul sa fie atent ingrijit pentru a nu reprezenta un factor de risc. Capusa trebuie scoasa din piele. Riscul de boala Lyme creste daca au trecut mai mult de 48 de ore de la muscatura.

Cum procedezi daca cel mic a fost muscat?

Deoarece in momentul in care inteapa capusa elimina si o substanta cu rol anestezic, este probabil ca cel mic nici sa nu stie ca a fost muscat. Ea se prinde de piele si poate avea aspectul unui punct negru. Inainte de a se hrani, capusa este foarte mica. Pe masura ce absoarbe sangele, volumul ei se dubleaza.

Daca ai observat ca de pielea copilului este atasata o capusa, aceasta trebuie scoasa cu grija, iar pe mica leziune pus un antiseptic. Daca folosesti o penseta si capul parazitului este inca acolo, este necesar ca micutul sa mearga la la medic. Acesta ii va face o mica incizie, va elimina restul parazitului si va dezinfecta locul.

Pentru ca boala Lyme se poate manifesta in forme multiple (motiv pentru care este numita si “Boala cu o mie de fete” ) trebuie sa mergi la medic imediat ce ai constatat ca puiul tau a fost victima unei capuse.

related posts

Modifică setările cookies