6 idei pentru a te adapta vietii de proaspata mamica


Ai auzit poate expresia “viata ta se va schimba dupa ce vei naste” si poate te-au si pus pe ganduri inchipuindu-te, ca rezultat al rutinei zilnice, o mamica obosita, nervoasa si vesnic agitata. Chiar daca este primul tau copil sau [...]


Ai auzit poate expresia “viata ta se va schimba dupa ce vei naste” si poate te-au si pus pe ganduri inchipuindu-te, ca rezultat al rutinei zilnice, o mamica obosita, nervoasa si vesnic agitata. Chiar daca este primul tau copil sau al doilea, al treilea nu te ingrijora.

Este adevarat ca aparitia unui bebelus modifica obiceiuri, insa gandindu-te la imensa bucurie pe care acesta o ofera, perioada de adaptare de la inceput va trece ca prin farmec.

Exista cateva metode pentru a-ti usura munca si pentru a-ti transforma acesti primi ani din viata puiului tau in amintiri deosebit de placute. Uite cateva dintre ele:

1. Odihneste-te

Somnul este foarte important. Nu numai pentru bebe, ci si pentru tine. Unii copilasi dorm in primele saptamani aproape tot timpul, altii se trezesc des. Chiar si atunci cand micutul tau te solicita aproape tot timpul, nu neglija acele ore de somn de care ai nevoie. Macar o data sau de doua ori pe saptamana, cere ajutorul unui membru al familiei pentru a te putea odihni. Nu ajunge in situatia ca organismul tau sa resimta lipsa de somn prin surmenaj atat fizic, cat si psihic.

2. Hraneste-te

Dupa nastere, mai ales daca alaptezi, corpul are nevoie sa isi refaca rezervele de energie. De aceea nu ezita sa mananci sanatos: legume, fructe, cereale, alimente care vor furniza si celui mic, prin intermediul laptelui matern, vitamine si substante nutritive.

3. Lasa-te ajutata

Nu trebuie sa fii o mama-eroina si sa te lupti singura cu scutecele, mancarea si tot ceea ce presupune ingrijirea celui mic. Nu ezita sa ceri ajutor si nu te gandi nicio clipa ca acest lucru ar fi un semn ca nu te-ai descurca. Dimpotriva. Toate mamicile simt nevoia de deconectare pentru a se intoarce cu forte proaspete langa puiul lor.

Poti apela si la un babysitter, insa trebuie sa fii foarte atenta atunci cand decizi cine este persoana potrivita.

Citeste si: Cum sa alegi bona potrivita pentru copilul tau in 9 pasi simpli

4. Programeaza-ti timpul

Chiar daca esti o fire organizata, care isi planifica din timp toate activitatile, bebelusul nu prea tine cont de aceste lucruri. Se trezeste cand doreste el, papa la ore cateodata imposibile si iti solicita aproape tot timpul prezenta. Treptat, cu rabdare il poti influenta si obisnui cu un program care sa se muleze pe rutina zilnica:

- seara da-i sa pape dupa ce a facut baita: va adormi mai repede

- joaca-te cu el in timpul zilei: va dormi mai multe ore noaptea

- nu il lua in brate la fiecare semn ca ar fi nemultumit de ceva: in acest fel se va simti dependent doar de bratele mamicii pentru a se linisti

- daca este mai maricel, ia-l cu tine la bucatarie atunci cand gatesti. Pune-l intr-un scaun de unde ai siguranta ca nu va cadea (eventual chiar scaun cu masuta unde se poate si juca) si arata-i cat de talentata este mami. Pe foarte multi copilasi ii distreaza cum se maruntesc legumele, ce zgomot caraghios are mixerul si cum nasul lui mami are faina in varf. Iata cum, pe langa faptul ca nu trebuie sa astepti ca el sa adoarma pentru a face mancare, reusesti sa descoperi moduri noi de a te juca cu el.

Sunt doar cateva trucuri pentru a castiga timp si pentru restul activitatilor pe care le-ai planuit si, de ce nu, chiar si pentru tine.

Citeste si: Cum revii la masurile ideale dupa ce ai nascut

5. Ai grija de tine

Mamica nu este numai fiinta iubitoare, omniprezenta in jurul celui mic, ci si femeie. Nasterea nu inseamna renuntarea la feminitate, ba mai mult, multi o considera ca fiind apogeul feminitatii, perioada din viata in care o femeie pur si simplu straluceste si se simte implinita.

Profita de asta si fa-ti timp si pentru o tunsoare noua, o manichiura, un masaj relaxant sau o scurta iesire la cumparaturi. O mamica buna nu trebuie obligatoriu sa arate urmele noptilor albe, ci mai degraba bucuria maternitatii.

6. Fara stres

Desigur ca tot aranjamentul tau feng-shui din casa, gandit si aplicat inainte de nastere, acum s-a pierdut printre scutece, canite, ciorapei si biberoane. Desigur ca nu in orice moment poti afirma ca locuinta ta este gata sa primeasca musafiri. Nu este nimic. Li se intampla si perfectionistelor. Esti mamica, si asta nu este nici pe departe ceva minor.

Pastreaza-ti mintea deschisa si zambetul pe buze. Micutul tau isi face simtita prezenta in viata ta!

related posts

Modifică setările cookies