6 motive sa introduci ciresele in alimentatia copilului


Fructele si legumele sunt fac parte din categoria alimentelor care aduc cele mai multe beneficii organismului uman. Odata inceputa diversificarea alimentatiei puiului tau, fructele devin o prezenta zilnica aproape nelipsita. Copilasul tau va face treptat cunostinta cu merele, bananele, caisele, [...]


Fructele si legumele sunt fac parte din categoria alimentelor care aduc cele mai multe beneficii organismului uman. Odata inceputa diversificarea alimentatiei puiului tau, fructele devin o prezenta zilnica aproape nelipsita.

Copilasul tau va face treptat cunostinta cu merele, bananele, caisele, portocalele etc. Cum fiecare dintre acestea isi aduc aportul la dezvoltarea armonioasa a celui mic, nu rata momentul pentru a-i oferi acestuia fructe proaspete.

Sezonul cireselor nu trebuie sa treaca fara a profita din plin de calitatile exceptionale ale acestora. Gustul dulce, consistenta si culoarea sunt calitati pe care le poti folosi din plin pentru a-ti obisnui copilasul cu un aliment-minune.

Ce contin ciresele?

Numite in America “Super Fruit”, ele sunt un mix de vitamine si nutrienti a caror actiune se reflecta pana la nivel celular si imunitar:

1. antioxidanti: ajuta la eliminarea radicalilor liberi ce pot provoca dezechilibre la nivel celular. Se presupune ca ar avea si un rol de protectie impotriva dezvoltarii celulelor canceroase. Stimuleaza sistemul imunitar si protejeaza celulele nervoase din creier. Un studiu publicat in “Jurnalul american de nutritie clinica” arata ca ciresele se afla pe locul 14 in topul 50 al alimentelor cu cel mai ridicat potential antioxidant, devansand prunele, ciocolata neagra sau sucul de portocale.
2. antocianina: este pigmentul ce confera culoarea cireselor. Prin rolul antioxidant protejeaza organismul impotriva bolilor de inima, diabetului si imbatranirii. Dintre toti compusii fenolici numiti flavonoide, antocianina se remarca prin capacitatea sa antioxidanta deosebit de ridicata. Reduce durerea prin inhibarea naturala a unor enzime ce sunt blocate de regula de anumite medicamente. Este mai eficienta decat vitamina C si este un antioxidant de patru ori mai puternic decat vitamina E.
3. beta-caroten: vitamina A se gaseste in cirese intr-o cantitate de aproximativ 19 ori mai mare decat in afine, capsuni si zmeura.
4. calciu: o cana de cirese fara samburi furnizeaza circa 20 de mg de calciu
5. melatonina: intervine in reglarea ritmului somn-veghe si imbunatateste memoria. Se afla in cirese intr-o cantitate mai mare decat exista in mod normal in organism. Ciresele consumate seara asigura copilasului tau un somn odihnitor.
6. rol antiinflamator: ciresele sunt o buna alegere pentru micutul tau, intarindu-i organismul mai ales in perioada de refacere dupa diverse boli.

Ciresele pot fi introduse in alimentatie dupa varsta de 8 luni.

Desi nu fac parte din categoria fructelor cu potential alergenic ridicat, este de preferat ca micutul tau sa fie mai marisor in momentul in care doresti sa le introduci in alimentatie deoarece capacitatea de a le digera se dezvolta de regula dupa aceasta varsta. Pana mai creste da-i ciresele fara samburi, pentru a elimina pericolul inecarii sau inghitirii accidentale.

Pe langa varianta naturala ai la dispozitie multe forme atractive si sanatoase in care i le poti oferi fara ca acestea sa-si piarda calitatile nutritive: sucuri, tarte, prajituri. Sunt deosebit de gustoase in amestecuri cu alte fructe (mar, banana, afine, piersici) sau iaurturi.

Se pastreaza in frigider deoarece sunt foarte sensibile la variatiile de temperatura. Este recomandabil sa fie depozitate fara samburi pentru ca altfel pot capata o aroma de migdale.

Ciresele fac parte dintre fructele fata de care cei mici au cele mai putine retineri. Dulci, colorate frumos si sanatoase – ciresele au toate atuurile pentru a-i face cunostinta lui bebe cu ele.

Desi sunt bine tolerate de organismul celui mic, cere si parerea medicului pediatru pentru a te convinge ca in cazul puiului tau nu exista nicio restrictie legata de varsta sau de posibile alergii.

related posts

Modifică setările cookies