7 metode simple de a-ti ajuta scolarul sa aiba succes


Succesul din timpul scolii are un impact ridicat asupra vietii micutului tau, el influentandu-i stima de sine, alegerile in materie de liceu si facultate, reusitele economice si chiar si alegerea sufletului pereche. Nu-i de mirare ca, stiind toate aceste lucruri, [...]


Succesul din timpul scolii are un impact ridicat asupra vietii micutului tau, el influentandu-i stima de sine, alegerile in materie de liceu si facultate, reusitele economice si chiar si alegerea sufletului pereche.

Nu-i de mirare ca, stiind toate aceste lucruri, parintii se straduiesc din rasputeri sa le ofere copiilor ce-i mai bun in materie de educatie. Vestea buna este ca efortul vine cu rezultate si ca actiunile lor ii impulsioneaza pe cei mici si-i motiveaza sa se descurce cat mai bine la scoala.

Daca vrei sa-i fii alaturi scolarului tau, urmeza aceste sfaturi simple:

1. Fa-i un program de somn

Lipsa de odihna ii poate afecta serios micutului capacitatea de asimilare a informatiilor. Intr-un studiu recent realizat de Universitatea Tel Aviv, specialistii au descoperit ca o singura ora de somn in minus poate reduce considerabil abilitatile cognitive ale unui copil. De exemplu, daca un elev de clasa a VI-a doarme mai putin inainte de un test, cunostintele lui se vor rezuma la cele pe care le are un copil de clasa a IV-a. Asadar, stabileste o ora de culcare pe care micutul s-o respecte in fiecare seara. Mai mult decat atat, nu-l mai lasa la televizor sau la calculator deoarece imaginile, atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere emotional, ii pot afecta somnul. Ofera-i o jumatate de ora pauza de la tehnologie inainte de culcare si ia-i telefonul mobil – 62% dintre copii recunosc ca se joaca la el inainte de somn, fara ca parintii lor sa stie de aceasta deprindere. Nu in ultimul rand, ai grija la alimentele care contin cafeina si evita sa le incluzi in alimentatia lor.

2. Lauda-i eforturile si reusitele

Expertii de la Universitatea Columbia au facut un studiu in urma caruia au descoperit ca modul in care ii laudam pe cei mici influenteaza considerabil reusitele lor. In loc sa-i tot spui micutului ca ar face bine sa vina acasa numai cu FB si 10 lauda-l pentru efortul pe care-l depune pentru a avea rezultate deosebite. In acest fel il vei motiva sa continue in acelasi ritm. Cercetatorii arata ca micutii care sunt laudati pentru incercarile lor tind sa reactioneze mai bine daca iau o nota mica, spunand ca nu au depus suficient efort, in timp ce restul se considera incapabili de mai mult si au tendinta sa se de abatuti cu usurinta. Mai presus de note insa, aminteste-ti ca dorinta de a asimila noi cunostinte trebuie sa fie caea care ii impulsioneaza pe copii sa se descurce bine.

3. Respecta-i stilul de invatare

Daca scolarul tau insista sa-si puna castile pe urechi in timp ce-si face temele sau spune ca invata mai bine daca se uita pe imagini, asculta-l. Doar pentru ca tu preferi o camera linistita, lipsita de tentatii in momentul in care ai de indeplinit o sarcina de serviciu, nu inseamna ca si copilul tau simte acelasi lucru. Howard Gardner, un cercetator de la Havard, spune ca exista opt tipuri de modalitati prin care copiii pot invata: muzicala, spatiala, logica-matmatica, corporala, intrapersonala, interpersonala, naturalista si lingvistica. Secretul este sa fii atenta la felul in care copilul tinde sa invete si sa-l ajuti.

4. Spune-ne cu cine se “intovaraseste”, ca sa-ti spunem cine e

Adevarul este ca anturajul unui copil poate avea impact negativ sau pozitiv asupra educatiei lui. Daca micutul tau alege sa stea in preajma unor colegi care considera ca educatia este importanta, exista mari sanse ca atitudinea lui sa fie competitiva si sa-si doreasca sa petreaca mai mult timp invatand. De cealalta parte, daca nazdravanul este cel mai bun prieten al “copilului-problema” din clasa, cel mai probabil va ajunge sa nu-si faca temele cand trebuie, sa nu fie pregatit pentru lucrarile de control si sa ia calificative mici.

5. Mesele in familie sunt absolut necesare

Un studiu recent realizat la Universitatea Columbia arata ca micutii ale caror familii iau masa impreuna in mod regulat sunt mai putin dispusi sa fie afectati de consumul de droguri, alcool sau de probleme cu greutatea. Mesele in familie nu trebuie sa fie luate de cinci ori pe zi, cu cine stie ce specialitati frumos asezonate in farfurii de portelan. Alegeti momentul cinei pentru a va reuni, de exemplu, pregatiti ceva usor, sanatos si hranitor, opriti televizoarele si lasati telefoanele mobile in alta camera. Daca programul incarcat nu va permite sa luati masa impreuna, gasiti-va timp macar pentru o gustare in familie.

6. Fara stres in familie

Nu-i cauza micutul tau griji. O familie in care conflictele sunt la ordinea zilei il afecteaza intr-un mod negativ pe copil, iar stresul cauzat se reflecta si in rezultatele lui scolare. Casa si familia ar trebui sa fie doua elemente in care micutul sa-si gaseasca refugiul si linistea, asa ca stabileste niste reguli foarte clare in caminul tau: fara tipete si fara certuri. Fii un bun model pentru micut si invata-l ce inseamna dragostea si respectul. Faceti plimbari, cititi, urmariti filme cu intreaga familie si de fiecare data cand simti ca lucrurile sunt pe cale sa explodeze invata-l pe micut ce inseamna rabdarea, calmul si intelegerea. Nu in ultimul rand, nu uita de cuvantul magic “comunicare”.

7. Modeleaza-ti asteptarile in functie de capacitatile copilului

Toti parintii vor doar ce-i mai bun pentru copiii lor, este adevarat, dar trebuie sa fii realista si sa nu-i ceri micutului tau sa-ti aduca luna de pe cer, stiind ca nu poate sa faca acest lucru. Fiecare copil este diferit si, desi este in regula sa-l incurajezi sa se autodepaseasca, trebuie sa retii ca “cel mai bun” este o sintagma care difera de la individ la individ. Daca micutul tau nu compune propria simfonie la 6 ani nu inseamna ca nu va face lucruri minunate in viata. Accepta-l asa cum e si fii alaturi de el, indiferent de situatie.

Daca vrei sa-l ajuti pe copilul tau sa-si imbuntateasca performantele trebuie sa fii perseverenta, dedicata si foarte rabdatoare. Fii atenta la nevoile lui si vei vedea ca pe masura ce trece timpul, rezultatele muncii voastre vor fi notabile.

related posts

Modifică setările cookies