7 metode simple pentru a linisti un bebelus care plange


Toate mamicile ajung, la un moment dat, in acest impas: copilul are scutecul schimbat, stomacul plin, e odihnit – si atunci de ce continua sa planga? E o legatura speciala intre plansul bebelusului si sistemul nervos al mamei. Nu exista [...]


Toate mamicile ajung, la un moment dat, in acest impas: copilul are scutecul schimbat, stomacul plin, e odihnit – si atunci de ce continua sa planga?

E o legatura speciala intre plansul bebelusului si sistemul nervos al mamei. Nu exista mame care sa isi poata pastra stapanirea de sine atunci cand isi aud copilul plangand de mama focului in patut. 5 minute e posibil sa te faci ca ploua, ca nu auzi nimic, hai chiar 10, dar peste 10 minute deja simti ca ti s-au intins la maxim nervii si nu mai suporti sa auzi niciun “oa-oa”. Ai fi in stare de absolut orice fapta vitejeasca, de orice compromis, de orice nebunie, numai sa fie liniste in casa si sa-ti poti auzi iarasi gandurile.

In primul rand, respira adanc si incearca sa-ti pastrezi calmul, chiar daca simti ca ai ajuns la capatul puterilor din cauza oboselii si a stresului. E important sa fii linistita pentru ca piticotul, chiar daca are doar cateva luni, e suficient de istet incat sa-si dea seama daca mami e agitata si suparata.

Unii parinti ajung sa faca lucruri foarte ciudate si nepotrivite numai ca nu mai auda plansul bebelusului. Il plimba cu masina la miezul noptii, il leagana in brate ore in sir, ii canta tot felul de cantecele pana ragusesc, baga aspiratorul in priza sau pornesc masina de spalat pentru ca au observat ca acele zgomote potolesc plansul copilului.

Nu e nevoie de asemenea eforturi si trucuri. Gestioneaza cu calm situatia si gandeste-te ca toti bebelusii plang si ca plansul, pana la urma, nu ii poate face rau, chiar daca il tine jumatate de ora.

Iata cateva sfaturi pentru a linisti un bebelus care plange:

1. Verifica daca bebe are burtica umflata, e posibil sa fie de vina colicii. Poti incerca sa-i faci un masaj bland pe burtica, pune-i  o carpa incalzita pe burtica sau da-i un sirop special pentru colici (pentru asta, intreaba un medic sau un farmacist).

2. Daca alaptezi, pune-l la san chiar daca a mancat de curand si nu crezi ca-i mai e foame. E posibil sa nu se fi saturat inca, cine stie, iar laptele matern nu ofera bebelusului doar hrana, ci si confortul de care are nevoie. Verifica daca a eructat tot aerul dupa ce a supt.

3.
Incearca sa-ti amintesti daca ai mancat ceva ce ar fi putut sa-i provoace colici: lactate, cofeina, broccoli, varza sau fasole.

4.
Daca e frumos afara, scoate-l la aer curat, daca nu se poate, atunci in casa variantele sunt: ori il iei in brate si-l legeni, ori incerci sa-i distragi atentia cu o jucarie.

5. Canta-i ceva dragut, dar cu o voce joasa, sau porneste caruselul muzical, daca ai asa ceva deasupra patutului sau.

6. Evita sa il suprastimulezi, pentru ca sistemul nervos al bebelusului este imatur in primele saptamani de viata. Prea mult zgomot, lumina, temperatura prea mare sau prea mica, vizitele prea dese si prea multe figuri noi pot fi un motiv de suparare pentru bebe.

7.
Lasa-i in patut o camasa de-a ta, imprimata cu mirosul tau. Te va simti aproape chiar si cand nu esti langa el/ea (si sa fim seriosi, chiar si mamele cu bebelusi mici au nevoie la baie, trebuie sa mai manance, sa gateasca macar ocazional, sa se mai epileze, penseze – nu pot sta non-stop langa bebe).

Nu te simti vinovata daca ai incercat toate trucurile de mai sus, iar bebe tot nu s-a potolit din plans. Lasa copilul in camera lui, inchide usa si incearca sa te relaxezi un pic, in ciuda inconvenientului de a avea un asemenea zgomot de fond.

E momentul ca tati sau alt membru al familiei sa intre in actiune, iar tu consoleaza-te cu gandul ca aceasta nu este decat o etapa in cresterea copilului si ca va trece in curand.

related posts

Modifică setările cookies