7 sfaturi pentru imbunatatirea fertilitatii masculine


Cuplurile care isi doresc sa fie parinti pornesc la acest drum impreuna, de la conceptia copilului pana la nasterea si educarea acestuia. Chiar daca mamica este cea care il poarta pe micut in pantec, si tatal traieste alaturi de ea [...]


Cuplurile care isi doresc sa fie parinti pornesc la acest drum impreuna, de la conceptia copilului pana la nasterea si educarea acestuia. Chiar daca mamica este cea care il poarta pe micut in pantec, si tatal traieste alaturi de ea aceasta experienta emotionanta.

Copilul este minunea si realizarea amandurora, de aceea este importanta starea de sanatate a viitorilor parinti si modul lor de viata. Fertilitatea barbatului variaza in functie de varsta, mediu sau diverse afectiuni.

1. Fertilitatea inseamna si cantitate si calitate
• cantitate: mai mult de 39 milioane de spermatozoizi la o ejaculare intr-un volum de sperma de 1, 5 ml.
• calitate:
- forma si structura normala a spermatozoizilor. Cel putin 4% dintre ei trebuie sa aiba un cap de forma ovala si o coada lunga
- 40% dintre ei sa fie mobili si 32% sa aiba si miscari de progresie
- 58% sa fie viabili

2. Factorii ce imbunatesc fertilitatea masculina

a. aportul de vitamine
- vitamina E (tocoferol), “vitamina reproducerii”: lipsa ei provoaca atrofie testiculara, impotenta si sterilitate
- Vitamina C: previne defectele calitative
- Vitamina B12: creste numarul spermatozoizilor

b. minerale
- zincul ( continut in carne de pasăre, carnea rosie, fasole, seminte de dovleac): influenteaza nivelul de testosteron si cantitatea de sperma

c. fructe, legume: antioxidantii continuti cresc calitatea spermei
Pe langa sursele naturale de vitamine, minerale, antioxidanti, aportul acestora poate fi sustinut si prin intermediul suplimentelor alimentare. Insa, in privinta acestora din parerea unui medic nutritionist previne excesele.

d. hidratarea: un aport de apa corespunzator anotimpului mentine in limite normale cantitatea de sperma

e. odihna: starile de oboseala, problemele zilnice sau cele de cuplu determina o crestere a concentratiei de hormoni glucocorticoizi, numiti “hormonii stresului”. Acestia scad nivelul hormonilor androgeni si a cantitatii de spermatozoizi.

f. activitatea fizica: sportul are un efect benefic asupra organismului prin imbunatatirea tonusului muscular si a circulatiei sanguine. Totusi, efortul prelungit pana la epuizare are efect contrar.

g. mentinerea greutatii in limite normale: procentul ridicat de grasime scade productia de hormoni masculini, cat si numarul si calitatea spermatozoizilor.

related posts

Modifică setările cookies