3 din 4 copii sufera de otita medie. Afla care sunt simptomele


Urechea medie reprezinta acea parte a urechii situata intre urechea externa si cea interna si este formata din trei oase mici: ciocanul, nicovala si scarita. Acestea au rolul de a transmite vibratiile timpanului catre partea interna a urechii si tot [...]


Urechea medie reprezinta acea parte a urechii situata intre urechea externa si cea interna si este formata din trei oase mici: ciocanul, nicovala si scarita.

Acestea au rolul de a transmite vibratiile timpanului catre partea interna a urechii si tot la acest nivel se face comunicarea dintre ureche si faringe printr-un canal numit trompa lui Eustachio.

Infectiile cauzate de virusuri sau bacterii provoaca otita medie acuta, cea mai frecventa afectiune a urechii medii.

Intre 6 luni si 2 ani, probabilitatea unei otite medii este mai mare deoarece trompa lui Eustachio este mai scurta, are o pozitie orizontala, iar sistemul imunitar nu este inca suficient dezvoltat.

Daca cei mici au intrat in colectivitate, atunci sunt mai expusi infectiilor. In cazul bebelusilor hraniti cu biberonul, pozitia orizontala a bebelusului favorizeaza infectia.

Cei mici sunt mai sensibili la schimbarile sezoniere (toamna si iarna), alergici (polen) sau expusi la fum tigara ori poluanti. Predispusi la otita sunt si bebelusii care provin din familii in care exista numeroase cazuri de infectii ale urechii.

Ce simptome observi la copilasul tau in cazul unei otite medii acute?

De cele mai multe ori, dupa o raceala sesizezi o stare gripala sau alergica la micutul tau:

semne la nivelul urechii:
- se trage de ureche sau acuza durere la nivelul acesteia (daca este mai maricel)
- scurgeri de lichid (puroi, sange) din ureche
- apar tulburari de auz: copilasul tau raspunde mai greu la sunete
- pierderea echilibrului
tulburari ale starii generale: nu poate dormi, plange, e iritat, are dureri de cap si temperatura peste 38 grade Celsius
manifestari digestive: nu are pofta de mancare, varsa, are diaree

Toate aceste manifestari reprezinta indicatii de a merge imediat cu micutul la un consult ORL.

Acumularile de lichid generate de infectia virala sau bacteriana reprezinta un risc mare de complicatii:
- afectarea auzului: nu este deloc neobisnuit ca in timpul afectiunilor urechii medii sa apara scaderi ale calitatii auzului de intensitati variabile, in functie de cantitatea de lichid care se acumuleaza. In cele mai multe cazuri, auzul revine la normal odata inceperea tratamentului. Pierderea permanenta este o consecinta a afectarii grave a structurilor din urechea medie sau a timpanului.
- intarzieri in dezvoltare si limbaj: pentru ca cele mai multe cazuri apar la varsta dezvoltarii limbajului, scaderea temporara a calitatii sunetului perceput va afecta progresele in dezvoltarea copilasului
- raspandirea infectiei: se intalneste in cazul otitelor medii netratate sau rezistente la tratament. De cele mai multe ori este afectat osul mastoid (situat in spatele urechii) cauzand mastoidite.

Daca ai un copilas mic care plange, duce manuta frecvent catre ureche si are febra, mergi imediat la un medic orelist. Asa vei evita si suferinta, dar si complicatiile ce pot afecta organismului puiului tau.

related posts

Modifică setările cookies