A doua nastere: cezariana sau nastere naturala?


Ai trecut prin experienta unei nasteri si stii semnele care o anunta. Nu mai esti panicata de alarme false si iti intelegi schimbarile corpului mult mai usor. Totusi, ramane un semn de intrebare. Cum sa nasc a doua oara?


Daca experienta unei prime nasteri normale a fost traumatizanta pentru tine, vei fi tentata sa alegi cezariana pentru cel de-al doilea copil. Ai putea sa descoperi, insa, ca esti mai curajoasa si vei dori ca a doua nastere sa fie una normala.

Cezariana pentru a doua nastere?

E bine sa iei aceasta hotarare alaturi de medicul tau, care iti poate spune daca organismul tau este gata sa treaca prin incercarea la care vrei sa-l supui.

Ginecologul ar putea sa iti recomande obligatoriu o a doua cezariana daca:

ai o sarcina cu complicatii (placenta blocheaza cervixul – placenta praevia)

pozitia copilului nu ajuta o nastere normala

ruptura uterina

ai un bazin stramt

Daca nu prezinti niciuna dintre aceste probleme, dar vrei totusi o cezariana, trebuie sa iei in considerare si alti factori de risc. Cezariana este de fapt o intervetie chirugicala ce presupune taierea abdomenului si uterului.

Recuperarea este mai lunga, iar riscul ca organele interne din jurul uterului sa fie afectate de aceasta operatie este mai mare. Cu cat vei avea mai multe interventii, cu atat riscurile ca tesutul muscular sa fie afectat sunt mai mari.

O nastere normala dupa cezariana

De partea cealalta, nasterea normala este o optiune mult mai des indicata la a doua sarcina, daca la prima ai avut parte de o cezariana. Recuperarea este rapida si riscurile mai putine.

Unul dintre ele te poate pune, insa, pe ganduri: ruptura uterina. Aceasta se poate produce in timpul travaliului, pentru ca cicatricea de la operatia anterioara s-ar putea rupe. Acest risc depinde si de modul in care a fost facuta interventia la prima nastere: transversal sau vertical.

In cazul in care alegi sa nasti normal, dupa cezariana, tu si bebelusul veti monitorizati permanet. Bataile anormale ale inimi fatului sunt primul semn pentru o rupere uterina. In acest caz medicul va alege, probabil, sa faci din nou o cezariana.

Ai destul timp sa te gandesti si sa hotarasti cum vrei sa nasti al doilea copil. Cantareste bine toate posibilitatile. Vorbeste cu medicul tau despre nasterea anterioara, spune-i cum a decurs si ce iti doresti acum. Cea mai buna optiune este aceea care nu te pune in pericol nici pe tine, nici pe copilul tau.

related posts

Modifică setările cookies