Adevărul despre 5 temeri pe care le au viitoarele mămici


Fără îndoială, să devii mamă este cea mai mare schimbare din viața ta, dar și cea mai mare provocare. Viața de mamă vine cu o responsabilitate uriașă, cu temeri, anxietate, stres, fericire, entuziasm. 


Un amalgam de emoții pe care puține femei îl pot controla de la bun început, dar căruia majoritatea reușesc să îi facă față, până la urmă. 

Cele mai mari temeri ale femeilor care se pregătesc să devină mame pot fi reunite sub o „umbrelă” comună: teama de necunoscut. Oricât de mult te-ai documenta, oricât de bine ai încerca să te pregătești, tot vei simți că nu ești gata să își asumi o responsabilitate atât de mare precum creșterea unui copil. Aceste sentimente sunt resimțite de orice mămică, la un moment dat. Însă nu toate aceste temeri sunt legate de același lucru. Unele sunt legate de sănătatea copilului și de îngrijirea lui, altele sunt legate de viața personală, altele de aspectul fizic de după sarcină, de relația cu partenerul de cuplu etc. Din fericire, există metode prin care să te eliberezi de acest stres și să scapi de anxietate de fiecare dată când simți că nu vei face față:

 

Teama că nu vei mai arăta niciodată la fel

Ai depus efort ani de zile pentru a te simți bine în corpul tău și este normal să te întrebi dacă vei mai reveni vreodată la forma de dinainte de sarcină. Multe femei se grăbesc să intre la dietă și să se reîntoarcă în sala de fitness cât mai rapid după ce au născut. Însă cu cât te stresezi mai tare și cu cât resimți mai intens presiunea de a afișa un abdomen plat după ce ai născut, cu atât mai nefericită te vei simți. Acordă-ți un timp pentru a te bucura de noua postură de mămică și ia lucrurile încet. Felul în care îți revii după o sarcină depinde de mulți factori, ține de moștenirea genetică, dar și de stilul de viață pe care îl aveai înainte să rămâi însărcinată. 

În primele șase luni sau cât timp vei alăpta, nu este recomandat nici să începi diete foarte drastice, nici să îți supui corpul unui efort fizic mult prea mare și brusc. În schimb, după această perioadă vei putea începe, încet, încet, să lucrezi la a-ți recăpăta silueta. Nu trebuie să îți faci probleme nici pentru micile imperfecțiuni cu care poți rămâne în urma sarcinii, mai ales că poți apela la astfel de tehnici de remodelare corporala revoluționare, care să te ajute să îți recapeți silueta mult mai rapid decât ai putea spera. 

 

Teama că bebelușul se va naște cu defecte genetice sau probleme de sănătate

Procedurile medicale moderne pot detecta încă din stadiile incipiente ale sarcinii riscul bolilor genetice sau altor afecțiuni care pun în pericol sănătatea bebelușului. Supravegherea atentă a sarcinii, efectuarea testelor recomandate de medic la timp și o gândire pozitivă sunt cele mai bune lucruri pe care le poate face o viitoare mămică pe parcursul sarcinii. 

Amintește-ți că există lucruri pe care nu le poți preveni, iar faptul că ești mereu îngrijorată de riscuri nu le face să dispară. În schimb, dacă simți că anxietatea nu îți dă pace, îi poți cere oricând medicului care îți supraveghează sarcina să mai facă o ecografie, pentru a verifica dacă totul este în ordine. Acest lucru îți poate alunga grijile și îți poate da asigurări că bebelușul este în regulă. 

 

Teama că nu vei fi o mamă bună

Adevărul este că niciuna dintre proaspetele mămici nu știe exact ce face și fiecare dintre ele se teme să eșueze în noul rol important pe care îl au. Teama de a răni accidental bebelușul este foarte frecventă. Mămicile se tem că vor scăpa bebelușul, că se vor împiedica sau vor cădea în timp ce îl țin în brațe, că se vor rostogoli peste el noaptea, în somn, sau că îl vor lua greșit în brațe, că îl vor hrăni greșit și lista poate continua. Toate aceste temeri vin din lipsa de experiență. De altfel, acesta este și motivul pentru care vedem atât de multe femei mult mai relaxate la a doua sarcină. 

 

Teama că nu vei mai avea niciodată timp pentru tine

Proaspetele mămici se plâng adeseori de oboseala constantă și de lipsa de timp. Chiar și lucrurile simple de odinioară, precum o programare la salonul de cosmetică sau o cafea cu o prietenă, vor părea că îți răpesc prea mult timp. Adeseori, pe viitoarele mămici le încearcă sentimente de vină când se gândesc la aceste lucruri, deoarece se mustră pentru „egoism” și au impresia că ar trebui să se gândească mai mult la bebeluș și mai puțin la ele însele. 

Deși este adevărat că programul tău se va schimba drastic după ce vei deveni mamă, asta nu înseamnă că nu îți poți face timp și pentru lucrurile care îți fac plăcere. În primul rând, o mamă independentă, care nu renunță complet la viața ei, este mai fericită și reușește să îi dea un exemplu mult mai bun copilului ei. Pe de altă parte, te vei simți energizată și binedispusă atunci când vei face ceva pentru tine. Să devii mamă nu înseamnă că trebuie să renunți la a fi femeie. 

 

Teama de a naște natural

Cu cât mai multe povești înfricoșătoare asculți despre nașterile naturale, cu atât temerile tale vor fi mai mari. Frica de durere este perfect normală, însă ce nu îți spune nimeni este că nicio experiență nu este identică cu alta. Unele femei au un disconfort mai mare la naștere, în timp ce pentru altele întreg procesul este mai puțin dureros. Ceea ce te poate ajuta este o discuție cu medicul. Roagă-l să îți explice cum decurge o naștere, care sunt momentele-cheie, la ce ar trebui să te aștepți și stabiliți împreună un plan de acțiune pentru scenariul în care vei simți că nu poți face față. 

De asemenea, reține și că multe mămici recunosc că durerea a dispărut în momentul în care și-au ținut în brațe bebelușul. Așa că încearcă să te relaxezi și să te încredințezi că vei face față nașterii cu brio. 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:wavebreakmedia

related posts

Modifică setările cookies