Afla care sunt consecintele circumciziei in cazul nou-nascutului


Considerata initial ca parte a unor ritualuri sau a unor conceptii religioase, circumcizia este practicata in societatea contemporana din ce in ce mai des.


Eliminarea tesutului care acopera capul penisului s-a practicat inca din cele mai indepartate perioade ale istoriei omenirii. Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA a publicat in anul 2007 un studiu potrivit caruia rata acestei operatii a crescut de la 46% (in anii 1900) la 80% (in anii ’80).

Una dintre dovezile importantei pe care o are specificul cultural este diferenta extraordinara intre rata generala a circumciziilor in SUA si rata europeana (1,6-7%).

In timp ce 89% dintre nou-nascutii familiilor americane sunt circumcisi, in Marea Britanie, de exemplu, procentul ce nu depaseste 10% este determinat in mare parte de cazurile de fimoza.

Asadar, se poate concluziona faptul ca europenii nu considera acesta operatie ca fiind necesara, cu implicatii benefice asupra copilului si apeleaza la ea numai daca exista indicatii clare, medicale.

Daca astepti un baietel si te-ai gandit la o posibila circumcizie, gandeste-te bine la consecintele acesteia. Este o operatie care va afecta intreaga viata a copilasului tau.

Va fi in bine sau nu? Aceasta este balanta pe care informatiile acumulate si chiar parerea unui medic o pot inclina.

Ce avantaje au fost asociate circumciziei?

- igiena personala se mentine mai usor

- operatia dureaza in jur de 15 minute daca este efectuata in prima zi de viata

- se evita aparitia fimozei

- risc scazut de al infectiilor tractului urinar (mai ales in primul an de viata)

- frecventa scazuta a inflamatiilor la nivelul capului penisului (gland)

- risc diminuat de contactare a infectiilor transmise pe cale sexuala (SIDA, herpes, sifilis etc)

- unii specialisti considera ca probabilitatea de a dezvolta cancer penian la varste mai inaintate scade la barbatii circumcisi

Totodata, cercetatorii au lansat ipoteza conform careia un partener circumcis scade riscul aparitiei cancerului de col uterin la femei.

Ce dezavantaje prezinta circumcizia?

imediat dupa interventie

- sangerare, durere, infectii, iritatii locale

- bebelusul are stari de agitatie, nu poate dormi

daca operatia s-a realizat cu intarziere (copilasul are mai mult de 2-3 luni) se impune anestezia generala, procedura riscanta cu cat bebelusul este mai mic

pe termen mediu si lung

- scaderea sensibilitatii la nivelul capului penian (gland) cu relevanta asupra vietii sexuale

- accidentari la nivelul glandului

- lipsa hidratarii si lubrifierii glandului prin disparitia smegmei, o substanta secretata la nivelul preputului, iar lucru poate produce iritatii locale si poate afecta viata sexuala

- probleme estetice ce pot necesita o noua interventie chirurgicala

multi medici o considera o mutilare

Situatii in care circumcizia la nou-nascuti este contraindicata: 

- daca exista cazuri de hemofilie in familie

- anomalii genitale a caror corectare necesita prezenta preputului (epispadias, hipospadias)

- in cazul copiilor prematuri sau cu diverse afectiuni trebuie amanata

Daca te vei hotari asupra circumciziei pentru baietelul tau, ai in vedere faptul ca nu este o operatie de rutina. Cu cat este facuta la varste mai mari, cu atat este mai dureroasa si frecventa complicatiilor este mai mare. Deoarece nu sunt rare cazurile de erori medicale, alege cu foarte mare grija medicul care va efectua circumcizia.

related posts

Modifică setările cookies