Afla cat de sigure sunt antibioticele in timpul sarcinii


Sarcina e o “afacere” cu risc inalt. Nu poti anticipa de la inceput ce te asteapta pe parcursul celor noua luni. In cazul aparitiei unei infectii, medicul iti poate prescrie un antibiotic. Din start trebuie sa stii ca unele antibiotice [...]


Sarcina e o “afacere” cu risc inalt. Nu poti anticipa de la inceput ce te asteapta pe parcursul celor noua luni. In cazul aparitiei unei infectii, medicul iti poate prescrie un antibiotic.

Din start trebuie sa stii ca unele antibiotice sunt sigure, altele mai putin sigure si altele contraindicate in sarcina. Sub nicio forma sa nu te apuci sa iei antibiotice la sfatul unui prieten (doar daca nu cumva e medic ginecolog), din auzite sau pentru ca ai mai luat si altadata si ti-au facut bine.

In sarcina, situatia se schimba radical, multe dintre antibiotice trec prin placenta si afecteaza fatul al carui sistem imunitar este incomplet format.

Gravidelor li se prescriu antibiotice din varii motive. Medicina le imparte pe categorii, in functie de gradul in care afecteaza sau nu sarcina.

Categoria A: Aici intra antibioticele cu privire la care nu exista nicio evidenta ca afecteaza fatul, chiar daca sunt luate in primul trimestru de sarcina. Asadar, sunt cele mai sigure dintre antibiotice (ex: nistatina).

Categoria B: Nu s-a descoperit aparitia defectelor din nastere sau a altor complicatii in sarcina care sa aiba legatura cu administrarea de antibiotice din aceasta categorie. Cu alte cuvinte, si acestea sunt sigure pentru fat si gravida (ex: augumentin, ampicilina, eritromicina, zovirax, valtrex, cleocin, etc).

Categoria C: Exista date insuficiente cu privire la efectele pe care antibioticele din categoria C le au asupra sarcinii. Altfel spus, ele ar trebui evitate (ex: biaxin, terazol, injectii antitetanos, vermox, batrim, etc).

Categoria D: Antibioticele din aceasta grupa trebuie evitate cu orice pret cand esti gravida (ex: doxiciclina, tetraciclina, etc).

Durata medicatiei este un factor important, care trebuie luat in considerare cand ti se prescriu antibiotice in timpul sarcinii. Tratamentul de lunga durata poare duce la malformatii fetale si chiar avort spontan. Conteaza, de asemenea, si trimestrul de sarcina in care te afli – unele antibiotice sunt sigure doar intr-un anumit trimestru.

Cele mai sigure antibiotice in sarcina sunt si cele mai comune, ca penicilina, cefalosporina si eritromicina.

In schimb, antibioticele prescrise pentru tratarea tuberculozei, a infectiilor respiratorii si a acneei ar trebui evitate in sarcina, pentru ca pot afecta auzul fatului. Alte antibiotice pot afecta culoarea dintilor bebelusului – mai exact, ii poate ingalbeni.

Potrivit unor studii recent publicate in American Journal of Obstetrics and Gynecology, majoritatea femeilor iau antibiotice in timpul sarcinii sau al travaliului. Ca atare, jumatate din copiii nou-nascuti devin imuni la anumite categorii de antibiotice, mai ales la ampicilina.

Ce e si ce nu e sigur?

Antibiotice considerate sigure in sarcina:
- penicilina, cefalosporina, eritromicina, azitromicina, tetraciclina, clindamicina, clotrimazolul

Antibiotice considerate cu risc in sarcina:
- metronidazolul (sigur doar din saptamana a 14-a)
- amnioglicozida (tratamentul indelungat poate afecta auzul si functiile renale ale fatului)
- cloramfenicolul (posibil sigur inainte de saptamana 28)

Cel mai sigur mod de a apela la antibiotice in timpul sarcinii este sa te sfatuiesti inainte cu obstetricianul tau. Nu e suficient sa te bazezi pe informatiile de mai sus, ele fiind pur orientative. Singurul care iti poate da unda verde in sarcina la antibiotice este doctorul tau.

related posts