Afla ce simptome are amenoreea si cum poate fi tratata


Lipsa menstruatiei timp de trei luni la rand este primul semn al amenoreei. Ce-i drept, aparitia ei poate avea loc in cazul fericit al unei sarcini neplanificate, al perioadei alaptarii sau al menopauzei, dar pot exista si alte cazuri in [...]


Lipsa menstruatiei timp de trei luni la rand este primul semn al amenoreei. Ce-i drept, aparitia ei poate avea loc in cazul fericit al unei sarcini neplanificate, al perioadei alaptarii sau al menopauzei, dar pot exista si alte cazuri in care e determinata de probleme hormonale, ale oragnelor reproductive sau ale unor glande.

Daca nu faci parte dintre femeile care sunt insarcinate, abia au nascut sau au intrat deja la menopauza lipsa menstruatiei trebuie sa iti dea un semnal de alarma. E bine sa mergi la doctor pentru a stabili cauzele care au dus la disparitia ei.

Asta mai ales daca te confrunti cu aceasta problema de cateva luni sau ai 16 ani si nu ai avut inca prima menstra. De obicei, lipsa menstruatiei e insotita si de alte simptome care ar trebui sa te ingrijoreze: pierderea parului, dureri de cap, tulburari de vedere sau exces de pilozitate pe fata.

De ce apare amenoreea?

Dezechilibrele hormonale sunt, in cele mai multe dintre cazuri, primele vinovate pentru lipsa menstruatiei, dar exista nenumarate alte cauze care pot duce la instalarea amenoreei.

• O dereglare a activitatii normale a hipotalamusului, a hipofizei sau a tiroidei.
• Sindromul de ovar polichsitic poate da peste cap nivelul de hormoni implicati in ciclu menstrual si poate cauza si alte dereglari menstruale.
• Oprirea administrarii contraceptivelor. De obicei, ovulatia si menstruatiile revin la normal dupa o perioada de 3 pana la 6 luni.
• Stresul si emotiile puternice au un efect negativ asupra menstruatiei si pot sa o opreasca de tot. Stresul poate afecta functionarea hipotalamusului, care are rolul de a regla tot sitemul endocrin, responsabil si de buna functionare a ciclului menstrual. Se intampla, de exemplu, atunci cand o tanara are probleme la scoala, intr-o relatie sau abia a schimbat locul de munca.
• Dietele si tulburarile in alimentatie (bulimia, anorexia) influenteaza direct sistemul hormonal al femeii, afecteaza ovulatia si menstruatia
• Obezitatea. Femeile supraponderale au un nivel mai mare de estrogeni, ceea ce poate deregla ciclul menstrual. In plus, obezitatea poate duce la aparitia sindromului de ovar polichistic, care la randul lui provoaca amenoree.
• Sportul de performanta. Femeile care sunt atlete, gimnaste, dar si cele care fac balet pot suferi de astfel de probleme. Efortul intens, controlul excesiv al greutatii (in unele cazuri), stresul afecteaza ciclul menstrual.
• Leziuni la nivelul uterului sau vaginului.
• Boli cronice, boli genetice, cancere sau boli psihice.
• Menopauza prematura.

Lipsa menstruatiei inseamna si infertilitate. Daca nu ai menstruatie, inseamna ca nu ovulezi, iar daca nu ovulezi inseamna ca nu poti ramane insarcinata. Asa ca amenoreea trebuie tratata la timp pentru a putea concepe un copil. Nu ignora problema pentru ca in lipsa unui ciclu menstrual normal te poti confrunta cu osteoporoza.

Cum tratezi problema?

Tratamentul pentru amenoree depinde de cauzele care au dus la aparitia ei. In unele cazuri pilulele contraceptive pot sa iti readuca ciclurile menstruale la normal, in alte cazuri e nevoie de medicatie sau chiar de interventii chirurgicale.

Pe langa tratamentul medical sunt si alte cateva solutii la indemana cu care sa iti ajuti organismul sa revina la normal.
• Daca amenoreea e cauzata de menopauza prematura, implantarea de ovule poate fi o solutie.
• Daca suferi de tulburari de alimenatie, atunci o dieta corespunzatoare si sanatoasa, urmata de ajutor psihologic, pot sa iti readuca menstruatiile regulate si fertilitatea inapoi.
• Daca stresul sau depresiile sunt principalele motive care duc la disparitia menstruatiei, atunci terapia, tehnicile de relaxare, masajul, aromoterapia sau yoga pot fi de ajutor. Descopera cauza stresului si elimin-o din viata ta!

Lipsa menstruatiei trebuie sa te puna pe ganduri pentru ca iti arata in primul rand ca organismul tau nu functioneaza asa cum trebuie. Mai mult, poate fi semnul unor boli mai grave pe care nici nu le banuiai, dar care pot fi tratate daca sunt descoperite la timp.

related posts

Modifică setările cookies