Afla ce trebuie sa faci daca ai migrene in timpul sarcinii


Multe viitoare mamici se confrunta cu dureri de cap, mai ales in primul trimestru de sarcina. Daca ai noroc s-ar putea sa scapi de ele. Unele femei pot sa aiba manifestrai mai puternice sau mai dese, altele pot sa uite de migrene in aceasta perioada.


O durere mai poti sa suporti, dar o migrena iti da peste cap toata ziua. Migrenele te lovesc cu putere cand te asepti mai putin si te pot chinui si cateva ore.

Nu exista cauze exacte care le provoaca, dar se stie ca intensitatea durerilor unei migrene este cauzata de dilatarea vasele de sange din zona craniana. Asa se explica si de ce te poti confrunta mai des cu migrene in timpul sarcinii, cand volumul de sange din corp creste.

Si schimbarile homronale care apar in timpul sarcinii pot cauza migrene. De aceea, dupa primul trimestru de sarcina, cand hormonii tind sa se aseze la locul lor si revin la un nivel stabil, migrenele sunt mai rare.

O migrena nu iti da numai dureri de cap intense, dar si stari de oboseala, greata si sensibilitate la lumina puternica.

Leacuri simple pentru dureri complicate

Stii prea bine ca in timpul sarcinii nu te poti trata dupa ureche si nu poti inghiti orice pastila, pentru ca ii poate face rau si fatului. Asa ca migrenele sunt greu de stapanit si indurat in conditiile in care tratamentul nu e la indemana. Pe langa leacurile populare, poti incerca si sa eviti factorii care declanseaza de obicei migrenele (alimentatie, stres, oboseala).

Un dus rece. Nu chiar rece de tot, dar mai caldut decat iti place de obicei. Apa rece va ajuta vasele de sange dilatate sa se contracte si sa reduca durerea.

Comprese reci. Acelasi efect de contractie il pot avea si compresele reci aplicate pe frunte sau pe ceafa.

Ascunde-te ca liliacul. Pentru ca lumina naturala sau de la bec iti provoaca dureri si mai mari de cap incearca sa te asezi intr-o camera mai intunecata pana cand durerea se atenueaza.

Atingeri miraculoase pe tample. Masajul tamplelor poate fi de mare ajutor in astfel de cazuri. La fel si cel facut la baza nasului pentru ca pune in miscare sangele in zona capului.

Somn odihnitor. Cele 8 ore de somn pe noapte ar trebui sa fie sfinte pentru tine in perioada sarcinii. Cu cat esti mai odihnita, cu atat ai mai putine sanse sa te lovesti de migrene.

Afla cauzele migrenelor. Desi ti se pare ca migrenele tale pornesc din senin se poate sa fie anumiti factori care le declanseaza: anumite mirosuri, mancaruri, zgomote, trecerile de la frig la cald si invers, fumul de tigara sau chiar ciocolata. Noteaza-ti ce anume ai facut sau ai gustat inainte sa inceapa migrenele si cauta sa eviti factorii care iti fac rau.

Cand trebuie sa mergi la doctor?

Nu toate durerile de cap trebuie sa te impacienteze. Migrenele, insa, si mai ales cele care revin zi de zi pot fi semnul unei afectiuni mai grave. Daca durerea de cap puternica este insotita si de febra, daca persista mai multe zile la rand si daca ai probleme si cu vederea (vezi incetosat), e bine sa mergi la medic. Acesta iti poate prescrie si tratament medicamentos.

Stiai ca mai mult de 80% dintre femei au dureri de cap in timpul sarcinii, iar 20% dintre acestea se confrunta cu migrene?

related posts

Modifică setările cookies