Afla cum te recuperezi dupa o nastere normala


Ai trecut de marele moment al nasterii, dar mai sunt cateva etape de depasit pana sa iti revii la forma fizica si psihica de dinainte de nastere.


Unul din primele lucruri pe care le vei observa dupa nasterea naturala este oboseala. De parca ai fi alergat la maraton, spun unele mamici. Pe de alta parte medicii ne asigura ca este absolut normal sa te simti asa.

Nu uita ca noua luni ai purtat in pantec o noua viata, iar de curand ai facut un efort major sa o aduci pe lume. E bine sa te odihnesti atunci cand esti in spital, sa profiti de cele cateva momente de liniste cat timp tu esti in salon, iar copilul in sectia de nou-nascuti. Gandeste-te ca acasa nu vei mai avea parte de acelasi lux. 

Ce se intampla cu corpul tau? 

Durerile si contractiile nu se opresc dupa nastere. Contractiile pot continua cateva ore dupa ce ai nascut. De fapt, uterul tau se contracta pana isi revine la dimensiunile normale si impiedica astfel sangerarile.

Nici durerile nu dispar, ba din contra, vei simti si altele noi mai ales daca ai facut o epiziotomie sau daca expulzia copilului la nastere a provocat leziuni vaginale. Nu te speria! Toate se vor atenua pe pe masura ce zilele trec.

E normal sa ai si sangerari vaginale in primele zile dupa nastere. Acestea pot contina pana la cateva saptamani. Daca exista riscul unor infectii, vei primi antibiotice. Daca sangerarile sunt masive, vei primi vitamine.

La fel de frecvente pot fi durerile la urinare. Disconfortul nu va dura insa mult si nu trebuie sa iti faci griji ca ar putea fi vorba de o infectie a tractului urinar.

In primele ore de dupa nastere nu vei avea voie sa mananci prea multe, chiar daca iti este foame. Astfel de restictii sunt importante in cazul in care pot aparea complicatii (cum ar fi hemoragia) si va fi nevoie de o interventie chirugicala. Daca totul decurge normal, vei incepe sa consumi multe lichide care ajuta la stimularea lactatiei.

Nu exagera cu miscarea

Daca ai avut o anestezie epidurala in timpul nasterii, vor trece cateva ore pana cand iti vei reveni complet si te vei putea ridica din pat. Nu te extenua insa: medicul iti va recomanda sa faci miscare, dar asta nu inseamna mai mult de cativa pasi prin salon sau pe holurile spitalului.

Nici cand ajungi acasa nu e bine sa te crezi super mamica. Chiar daca tu iti doresti sa revii rapid la forma de dinainte, creste ritmul activitatilor fizice treptat. Poti sa te plimbi putin, sa incepi sa mananci normal, dar nu peste masura.

Incearca sa devii mai activa cu fiecare zi ce trece. Asculta-ti corpul si nu te epuiza. Nu iti este interzis nici sa conduci masina si nici sa urci scarile, dar nu te aventura prea departe si nu exagera cu aceste activitati.

Recuperarea totala cere timp

Fiecare femeie este unica in felul sau, asa recuperarea depinde de fiecare organism in parte. Exista cateva reguli de baza dupa care te poţi ghida, dar s-ar putea sa fie si altele pe care nu le citesti in carti. Incepand cu a 2-a saptamana dupa nastere si pana in saptamana a 6-a te vei simti mai bine in fiecare zi. Durerile se vor atenua, sangerarile vor fi din ce in ce mai putine si se vor opri.

Este bine sa faci o vizita medicului tau in acesta perioada si sa vezi daca recuperarea decurge normal. Acum e momentul sa discuti cu el si despre posibilele metode de contraceptie, daca nu ai in plan o sarcina prea curand. Abia dupa o luna si jumatate de la nastere este indicat sa incepi sa faci de sport, sa revii la munca sau sa reiei activitatea sexuala.

related posts

Modifică setările cookies